Много пазарджиклии избраха да покрепят софийския протест срещу Стратегията за детето, а над двеста души се събраха да протестират на пешеходната зона в Пазарджик. Протест имаше в общо двадесет български градове. Въпреки че работата по документа беше спряна от правителството, недоволни родители излязоха, за да изразят несъгласието си със стратегията.

11протест4 11протест5

„Ние протестираме срещу някои от принципите на стратегията, не срещу всичко в нея. ”, обясни Павлинка Вълчева, организатор на протеста в столицата. „Не може да ни карат да ни е страх от всякакви институции, искам моята дъщеря, чакана 20 години да живее нормално”, пък е категорична Мария Игнатова пред камерата на НОВА ТВ.

Подкрепящите националната стратегия припомнят, че документът не е закон. А разписва план, че държавата носи отговорност за децата. „В 21-ви век в България ние все още имаме хиляди деца, които са пребивани, които живеят на улицата, които се женят рано, преди навършване на 18, 16, 14 години и тази стратегия отговаря и на тези въпроси”, обясни Мария Брестничка от Националната мрежа за децата.

Проектът на стратегията давал твърде много правомощия на държавата и социалните служители, опасяват се протестиращи и в Пловдив. На фона на протестите още вчера социалният министър припомни, че работата и обсъждането по документа бяха спрени именно заради недоволството.  И го определи  като неоснователно. Основания обаче намериха и хора в Бургас.  На свой ред и от Агенцията за закрила на детето се противопоставиха на протестите. Определиха някои от публикациите в социалните мрежи като фалшиви новини и спекулативни интерпретации, които разпалват страхове сред родителите.

ИСКАНИЯ НА ПРОТЕСТИРАЩИТЕ:

1. Категорично отхвърляне на „Национална стратегия за детето 2019-2030г.“, както и всички последващи планове, програми, наредби и промени в законите, които произтекоха от нея.
Категорично отхвърляне на принципите на Ювенална Юстиция в България.

2. Излизане на България от Норвежки финансов механизъм. По него България се задължава да създаде и приеме закони за създаване на детски съдилища, което Конституцията на република България забранява.

3. Разследване на Социалните Служби при случаи на неправомерно извеждане на деца от семействата им и въдворяването им в институции или приемна грижа. Изискване на наказателна отговорност за недобронамерени действия. Ясно разписани права, задължения и процедури при работата на социалните служби .
Подпомагане на семейства в нужда, а не извеждане на деца и предаването им на приемна грижа.

4. Преобразуване на ДАЗД в Държавна Агенция за Закрила на Семейството, заради антисемейните и антибългарски политики, които провежда в сътрудничество с НПО.

5. Прехвърляне управлението на телефон 116 111 в ръцете на държавата.

6. Затягане контрола на НПО, в действията им свързани с детето и семейството. Приемане на добрите чуждестранни практики (Унгария, САЩ, Русия) по отношение на работата с НПО с чуждестранно финансиране.

7. Задължително ангажиране и участие на държавния апарат при случаи на отнети деца на български граждани в чужбина.