Вероятно сте чували за крафт бира „Ромбус“, тя се роди преди две години и половина, а нейни създатели са Габриела и Стойчо Пампови. Фабриката им се намира на входа на Ивайло, а първото което ще чуете когато попаднете там, не е тракането на машини.

Очаква ви музиката на  блус легенди като Фатс Домино, Беси Смит, Ета Джеймс и Мъди Уотърс. Това е „гласът на ресторанта“, който има за цел да направи съприкосновението ви с бирата още по-приятно. Специалитетите са в състояние да отговорят на най-изтънчения вкус, а в съчетание с над седемдесет вида крафт бира, вие ще сте почти в Рая.

Бирата е занаятчийска и създадена от напълно естествени суровини, така както в миналото са я произвеждали предците ни. Колкото и невероятно да ви звучи, бира е имало и по нашите географски ширини, преди повече от сто и петдесет години. Изделията на „Ромбус“ не са пастьоризирани, за да не се отнеме от естествената свежест на напитката.

Младите Пампови се запалват да правят бира още през 2012 г., когато в България занаятчийското пивоварство все още прохожда. Първите им опити са в домашна среда. Резултатите се харесват на техни приятели и познати, които постоянно се множат. За да направят следващата логична стъпка обаче – комерсиално производство на крафт бира, им липсват им познания и подкрепа и Стойчо преминава през дистанционно обучение в  Siebel Institute в Чикаго – професионално висше училище за пивоварство.

Естествено е, когато се роди една нова марка тя да носи известна доза загадъчност. Много хора дават наименования на своите фирми свързани предимно с личните им имена. Случаят с „Ромбус“ не е такъв. Ромбът е праисторически символ, които се използва като магически знак за обединение в мини вселената наречена семейство. Всеки един от ъглите не може без останалите, за да не се наруши формата на фигурата. Също така това е и символ на плодородие и изобилие, който присъства не само при една от най-древните европейски култури – тракийската, а е и част от символите на древните маи. По този начин шумерите пък изобразявали Богинята – майка. Ромбът присъства изобилно и в българските шевици, като продължава да носи семантика, която се тълкува само в положителен смисъл.

През изминалия уикенд множество гости от цялата страна успяха да се порадват на новата бира с виолетки. Те станаха част от бирения ден 11 май, когато пивоварната отвори врати за приятелите си.

Ако сте пропуснали този момент, имате още един тридневен шанс –  БириМанджаро е тридневен фестивал за занаятчийска бира и храна, който ще се проведе между 7 и 9 юни. Фестивалът е организиран съвместно с Община Пазарджик и цели да покаже, че и извън София има качествени неща.