За сесия май-юни 2019 година заявления за явяване на държавни зрелостни изпити в област Пазарджик са подадени от 1779 зрелостници – за І ДЗИ по БЕЛ, и 1758 зрелостници общо – за ІІ ДЗИ, от които най-много (491) са желаещите да положат втори зрелостен изпит по биология и здравно образование, съобщиха от РУО на МОН – Пазарджик.

Вторият най-желан предмет е английски език – 418 зрелостници са предпочели този учебен предмет. 504 са подалите заявления да се явят на държавен изпит за придобиване на степен на професионална квалификация като ІІ ДЗИ.

Това са зрелостниците от професионалните гимназии и професионалните паралелки, в които са обучавани по различни професии. 19 са зрелостниците, избрали да се явят на ДЗИ по желание. Те се разпределят по предмети така: математика – 13, английски език – 3, география и икономика – 2, физика и астрономия – 1.

През настоящата учебна година зрелостници се обучават в 37 училища от област Пазарджик. Те ще положат І ДЗИ по БЕЛ на 21 май 2019 година, а ІІ ДЗИ – на 23 май 2019 година.

Държавен зрелостен изпит по български език и литература на 21 май 2019 година се провежда в 29 училища. За изпита са допуснати 1709 зрелостници, от които са се явили 1644. Недопуснатите зрелостници са 70, а неявилите се – 65.

Над 52 000 зрелостници се явяват на матура в страната днес. Изпитът започва точно в 08:00 ч., а рано тази сутрин беше изтеглен и изпитният вариант, по който ще отговарят зрелостниците. Матура по български език и литература ще има в повече от 670 учебни заведения.

Първият модул е с продължителност един час и представлява тест на въпроси от затворен тип. Във втория модул има и въпроси от отворен тип, а третият – е съчинение. Над кое произведение ще разсъждават зрелостниците все още не е ясно, но е зад компютърно генериран модел под номер 13.

От Министерство на образованието съобщиха, че тази година за първи път в сила ще влязат нови мерки за сигурност. Както всяка година, така и тази в стаите има видеонаблюдение, което ще следи за нарушения по време на матурата. От министерството заявиха, че само един единствен човек, който обаче не е техен служител, знае въпросите и темата, които ще се паднат днес.