От 20% до 30% по-малко местни данъци ще плати всяко семейство от община Пазарджик, ако запише детето си да спортува или някой от родителите се занимава активно със спорт. Това съобщи днес кметът на областния град Тодор Попов по време на презентацията на Пазарджик за Европейски град на спорта 2020.

Единствената българска кандидатура за следващата година ще бъде нашата, а комисията, която днес дойде, за да види наличната база, а също така и да се запознае с плановете ни за идната година, остана очарована от прогнозата и целта, че през 2020 г. се предвижда 55% от населението на общината да спортува.

Званието Европейски град на спорта се присъжда ежегодно от „ACES Европа“ (Асоциация на европейските столици на спорта). В продължение на една година избраният град трябва да реализира стотици спортни мероприятия, а също така и да подобри своята спортна база. Презентацията на Пазарджик бе направена от Александър Иванов и Ренета Камберова, които са тясно свързани със спортните дейности, реализирани от общината. Стана ясно и това, че в момента на наша територия функционират 34 спортни клуба, обучаващи подрастващите и ангажиращи възрастните с 25 вида спорт.

За следващата година е предвидено да бъдат започнати и редица обекти, които ще подобрят наличната спортна база, а в двора на Спортното училище, Пазарджик ще изгради многофункционална зала, която да бъде на разположение на възпитаниците на школото и спортните клубове.

До момента десет български града са взели участие в инициативата, като София е била и Европейска столица на спорта. В момента Варна е Европейски град на спорта. Инициативата за създаването на този вид ангажираност към здравословния начин на живот е Жан Франческо Лупатели – президент на Федерацията на европейските столици и градове на спорта – (ACES). Днес в Пазарджик бе неговият син – Винченцо Лупатели, който е част от комисията по избора на градовете и столиците на спорта. Той бе придружен от Андрей Ковачев, благодарение на когото България е стартирала своето присъствие в програмата, а също така и от Анатоли Илиев и Мария Вуткович, всички те са членове на комисията.

Кметът на Пазарджик заяви, че дългосрочното му виждане е, че спортът е един от начините децата да бъдат привлечени към здравословния начин на живот, спортът за тях да се превърне в нещо, което ще укрепи и духа, и тялото им. Той подчерта, че тенденциите сочат, че над 60% от децата в училище са с наднормено тегло, а при възрастните става дума за още повече хора.

По време на презентацията бе подчертано, че организираната спортна дейност се слага в Пазарджик от колоездачен клуб „Печенеги“ през 1908 г. , а клубът съществува и днес. Това е и една от причините на логото ни да има слоган „Дух и традиции“, а по обясними причини там виждаме и часовниковата кула.

През годините ликвидирахме много неща свързани със спорта и базата за него, но човек винаги може да поправи грешката си и да върне към живот всичко, което носи обществена полза, заяви кметът Попов. В тази връзка в близките години ще бъде реновирана Зоната на здравето, като първата стъпка е мостът, който ще свързва острова с плувния басейн Балона, в Зоната на здравето ще бъде издигната и нова спортна зала.

Съоръженията за масов спорт са пръснати в седем квартала на града и дават шанс на хората, които не са обвързани в клуб, но желаят да постигнат определени резултати по отношение на външния си облик или просто да поддържат добра форма. Показани бяха стадионът и игрищата, където се практикува клубен и масов спорт, кортовете и плувната база, която също се нуждае от реновация, но и от разширение.

21дух и традиции 21комисия 21презентация21сашо и рени 21сашо 21сашо-рени-анатоли