Димитър ХАДЖИДИМИТРОВ

Като синдикалист, равно отдалечен от всички партии, нито ляв, нито десен, бих отбелязал следното:

Резултатите са и логични, и не чак дотам.

България:

 1. ГЕРБ би пак, то и няма как да беше иначе, Бате Бойко елиминира терасаджиите, на практика извади Цветанов от политиката и се раздаде на МАХ, хващайки кормилото и подкарвайки джипа в буквален и преносен смисъл. Дотук добре, но абсолютното номинално число е ниско, и то заедно с патерицата, направо трети крак СДС, т.е. около 550 хил.гласа от 6 млн. българи с право на глас. Хората не искат предсрочни избори, поне засега, но тези под 10% от общия брой гласоподаватели е своеобразен жълт картон за самия него!
 2. БСП – много „карашик” листа, от крайни либерали до хардлайнери, вътрешни крамоли и караници, разочарован електорат, унижен шеф на ПЕС, разнопосочни послания на Йончева. Но пък сами излязоха срещу цялата държавна машина и взеха един евродепутат повече от досегашните си четири. Нинова няма как да се оттегли от шефското място при този резултат.
 3. ДПС – сериозен спад с около 100 хил., което си е направо фиаско. Причините са много – българските турци вече са по-въздържани в гласуването за тях, повече се залага на циганите и купения вот, а и..Пеевски.
 4. ВМРО – достойно представяне, на фона на ниската популярност на правителствената коалиция, иззеха т.н.патриотичен вот изцяло, Джамбазки бе хиперактивен и речовит, дори заглуши логорейния атакист.
 5. ДБ – изненадата на вечерта, събраха за минаване на летвата с триста зора, но загубиха голяма група от около стотина хиляди твърди „седесари”, заради коалицията си с левите „Да, България” (Тафров) и тъй наречените български зелени, които са „десни” либерали. Те вечно ще са на ръба, ако ДСБ и Радан Кънев не се определят ясно като политическа ориентация.
 6. ВОЛЯ – събраха значителен брой за партия „времянка”, но са на финалната права на политическия си „lifespan”.
 7. Десислава Иванчева – добър протестен вот и фен група, но ще влезе в затвора, такова е съдебното решение.
 8. Ваня Григорова – отлична кампания, ясни синдикални послания, но слаб интерес от страна на публиката, причините са всеизвестни, това бяха избори на твърдите ядра.

Избирателната активност – изключително, презрително слаба, което ярко ни отличава от целия ЕС, но причините са няколко:

 1. Хората отсвириха българската политическа класа, главно заради раболепието й, и неспособността й за вземане на самостоятелни решения.
 2. Ниските доходи и социалните контрасти озлобиха хората против държавата.
 3. Гражданската пасивност си е стара българска черта – всички са маскари, а и „17 души бг лапачи нищо не могат да променят в ЕС”, което само по себе си не е лишено от логика!