Курбан за здраве обмисля да направи авиообщността на летците – любители, тъй като случаите на злополуки зачестиха твърде много от няколко месеца насам. „Небето не ни иска“ – коментира Димитър Боянов, който е един от хората, които с болка ще трябва да присъстват на последните три погребения. „Познавам всички много дорбе – добри и стойностни хора, с които ни обединяваше общата страст на летенето. Много ни е тежко на всички и смятаме, че е редно да се съберем, като по този начин ще почетем загиналите, а също така и се надяваме да сложим край на „черната серия“, разказа Димитър Боянов.

29митко-иван 29вяра

* На снимката вляво, която е правена преди около месец в Кърджали – загиналият Иван Костадинов и Димитър Боянов

На снимката вдясно – загиналите Вяра Лозанова и Иван Костадинов

В интерес на истината инцидентите с летателни средства започнаха още през миналата година. На 6 юли сигнал за паднал самолет на селскостопанска авиация е бил подаден около 13.10 ч. на тел. 112. По първоначални данни катастрофата е станала на границата между Пазарджишка и Пловдивска област. Самолетът е паднал в оризище. Няма информация за пострадали. По непотвърдени данни пилотът е жив и е в добро общо състояние. Той е бил сам в машината. Преди това  двама военни пилоти от военното летище в Крумово край Пловдив загинаха при авария на военен хеликоптер.

На 2 април 49-годишният Георги Бошнаков и семейството му загинаха при падането на самолет „Чесна” на 80 км от Скопие, Северна Македония. Мъжът е управлявал машината, а на борда са били съпругата му Калина Корнажева – Бошнакова и дъщерите им Гергана и Биляна, на 14 и 18 години. Самолетът е летял от Охрид за София. Причината за смъртоносния край на мисията е лошо време и високият връх в мъглата. Бошнакови са родом от Белово, където и ги погребаха.

На 20 април тази година в самолетна катастрофа край пловдивското село Оризари загинаха двама души. Трагедията се случи отново с малък самолет. Загинаха 45-годишният Стефан Василски, който е собственик на авиоклуб в Белозем, откъдето е излетял самолета и 18-годишният Виктор Аламански, който се учил да пилотира.

В деня на евроизборите 26 май – от този свят си отидоха Вяра Лозанова и Иван Костадинов. Според експерти донякъде инцидентът е бил провокиран и от неразумното поведение на пилота, който е обичал рисковите изпълнения във въздуха.

Днес се случи нов инцидент, този път загина изключително опитен мотоделтапланерист и летец – Румен Иванов. Това се случи при авиоинцидент в землището на село Юлиево, община Мъглиж. Сигналът за случилото се е получен около 8:30 часа днес, като на този етап точните обстоятелства не са ясни. Пилотът е изпълнявал селскостопански полет с мотоделтапланера си, като малко след излитане двигателят е отказал.