Задавали ли сте си въпроса: Как е изглеждал един ден от живота на древните? За да научите отговора е достатъчно да посетите предстоящия в съседния областен град „Пловдив – древен и вечен: история, етнология, култура и изкуство“ – фестивал на историческото и културно наследство, който ще се проведе на 15 и 16 юни 2019 година.

Ще бъдат показани древни занаяти – плъстарство, кожарство, обущарство, дървообработка, бижутерство. Посетителите ще се докоснат до характерното за различни исторически епохи облекло, ще вкусят от храната на средновековните българи и ромеи и ще научат как мъжете са воювали, а жените са подготвяли любовни лакомства и елексири.

Посетителите ще могат да съпреживеят цялата история на Пловдив, ще могат да видят с очите си дрехите и оръжията на траки, римляни, ромеи, българи от ранното средновековие, рицари от Филипополско херцогство и кръстоностните походи, българи от Второто българско царство, хайдути от Възраждането, четници от борбите за национално освобождение и участници в Съединението.

Събитието има и образователен характер, защото децата ви ще могат да видят всичко, което само са чели в учебника. Ще можете да вкусите медовина, вино, домашен кашкавал и сирене, множество гозби приготвени по старинни рецепти и да се потопите в свят, който е столетия отдалечен от днешния ден.

Мястото е парк „Лаута“ , а в двата фестивални дни събитията ще започват в 11 ч.

„С почит към паметта на предците, ние ще върнем към живот отдавна отминалите им времена. Ще населим забравеният Филипополис с хората, живели в него преди векове, ще го озвучим с тоновете на неговото забързано, както и днес, ежедневие и ще го обожествим с жертвите на воините, пролели своята кръв под тепетата. Чукове ще подчиняват желязото, вещи пръсти ще оформят глината, магически подправки ще разпръсват ухание над димящите гозби, търговци ще се надвикват, за да хвалят стоките си, ще се секат монети със скоростта, с която те се прахосват, ще се леят вино и медовина, народи от близо и далеч ще се хвърлят в кървава сеч, за да нарекат Пловдив свой и станат частица от културата на Европа…За кратко духът на миналото ще тържествува над безпощадното време. Да празнуваме с него!“ – призовават организаторите от СНЦ „Заедно за личностно развитие“ – Пловдив, „Сдружение за възстановяване и съхранение на българските традиции – Авитохол” – Варна. Сдружение “Дукс Антика” – Свищов.

Проектът е част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019 и се финансира от Общинска Фондация „Пловдив 2019”

29фест 29фест1 29фест2 29фест4 29фест5 29фест629фест7 29фест829фест3