03костурков

Председателят на ШК „Оборище“ Христо Костурков написа първата си книга озаглавена „История на шахмата в Панагюрище. До няколко месеца, книгата ще излезне от печат. Тя е частично финансирана по проект „Панагюрище-духовност и творчество в едно“ на Община Панагюрище.

Проектното му предложение е разгледано и оценено от независими външни експерти в лицето на членове на Съюза на българските писатели Георги Спасов и Тодор Каракашев. Самото заглавие на книгата отговаря на въпроса какво се крие в нея. „Историята на шахмата в Панагюрище“ е хроника на възникването и разпространението на шахматната игра, проявите и участниците в тях на много панагюрци от различни поколения.

Христо намира разновесието между минало и настояще, което подлага описанието на доверие и уважение. Редактор на книгата е Николай Тодоров, главен редактор на сп.“Шахматна мисъл“, което е гаранция за професионален подход към темата.

Самият Христо споделя „Идеята да напиша тази книга ми хрумна неочаквано по време на лекциите в НСА „Васил Левски“! Многообразието от предмети, свързани със следдипломната квалификация като „Старши треньор по шахмат“ ме наведе на мисълта от ползата да се обедини преподавания материал от всички преподаватели и да се насочи към родителите.“ „История на шахмата в Панагюрище“ е „съвременно четиво, което със сигурност ще направи добра реклама на играта и ще й привлече много нови фенове.

Авторът с гордост показва, че шахът е станал част от спортната визитка на Панагюрище. Ако досега градът беше известен най-вече с лека атлетика и самбо, вече и ахът може да се причисли към неговата спортна гордост, а дейци и състезатели да получат признание засвоите усилия и успехи“, коментира члена на Съюза на българските писатели Тодор Каракашев в рецензията си върху книгата.