Мюсюлманите празнуват днес Рамазан Байрам, с което слагат край на свещения месец. На този ден младите искат прошка от по-възрастните. Рамазан е месец на опрощението, покаянието и милосърдието. Тридневният празник е известен още у нас като Шекер Байрам, защото се раздават баклава, сладкиши и бонбони.  С празника приключват едномесечните пости.

По традиция през този период вярващите мюсюлмани стават преди изгрев, закусват и до залез слънце не се хранят и не поемат течности. Въздържанието се налага от религията, за да може всеки мюсюлманин да се доближи до състоянието на бедните, гладните и страдащите хора.

Въпреки че датата на Рамазан байрам е винаги една и съща в Ислямския календар, датата според Григорианския календар се пада приблизително 11 дни по-рано всяка следваща година, тъй като Ислямският календар е лунен, а Григорианският – соларен. Мюсюлманските общности в чужбина следват датите, определени за родната си страна, а други следват местните дати на страната, в която пребивават.

15неби

Уважаеми съграждани,
Скъпи братя и сестри мюсюлмани,

Позволете ми да Ви поздравя по случай свещения за всички ни празник Рамазан Байрам!
Това е празник, който носи опрощение, благодат и богобоязливост на вярващите.

Затова нека да го посрещнем със смирение, благодарност и любов както към Всевишния, така и към хората.

Нека тези свещени дни ни припомнят мъдростта на религията ни и ни направят още по-добри и отговорни, да расте взаимното ни уважение и заедно да работим за нашето общо бъдеще.

В дните на Рамазан Байрам, посветени на опрощението, щедростта и равносметката, Ви пожелавам домове Ви да бъдат изпълнени с мир, здраве и щастие.

С пожелание да успеем да съхраним духа на взаимното уважение и разбирателство по между ни.

Честит празник!
Неби Бозов
Кмет на Община Сърница