06риосв106риосв3

На 4 и 5  юни експерти на РИОСВ-Пазарджик се включиха в инициативи за обелязване на Световния ден на околната среда – 5 юни, организирани съвместно със СУ ”Александър Иванов-Чапай” в гр. Белово и ОУ ”Св. Патриарх Евтимий” в гр. Пещера.Темата на кампанията „Замърсяване на въздуха – не можем да спрем да дишаме, но можем да предприемем стъпки за подобряване качеството на въздуха“ и мотото „Заедно можем да спрем замърсяването на въздуха“ бяха застъпени в презентациите и посланията на двете инициативи.

На 4 юни, в мултимедийната зала на СУ”Александър Иванов-Чапай” над 60 ученици от 5-ти, 6-ти и 7-ми клас научиха какви са екологичните проблеми на гр. Белово и какво е природното и биологично разнообразие в Национален Парк „Рила”, част от територията на който е и Община Белово. Презентациите на техните съученици са оценени високо и на Националното ученическо състезание „Природата – наш дом”, провело се в гр. София в края на м. април, където  СУ”Александър Иванов-Чапай” се класира на престижното второ място.

Интерактивно занятие с ученици от 6-ти и 7-ми клас в ОУ ”Св. Патриарх Евтимий” ,  гр. Пещера показа знанията им по темата „Как да спрем замърсяването  на въздуха?”. Разделени на отбори, учениците участваха в състезание от типа „мозъчна атака”, в което всеки отбор добавяше асоциации на понятието въздух и отговори на въпросите „Кои са замърсителите на въздуха?” и „Как да го опазим чист?”, а експертът на РИОСВ-Пазарджик акцентира върху индивидуалната роля на всеки човек в борбата срещу замърсяването на въздуха.

Ето няколко идеи, какви действия може да предприеме всеки от нас в ежедневието:

  • Изключи светлините и електроуредите, които не използваш.
  • Провери категорията ефективност на системите си за домашно отопление и готварските печки, за да използваш модели, които пестят пари и щадят здравето.
  • Не изгаряй отпадък – това директно допринася за замърсяването на въздуха.
  • Използвай обществен транспорт, пътувай споделено, карай велосипед или се придвижвай пеша.
  • Премини на хибриден или електрически автомобил и използвай електрически таксита.
  • Изключи двигателя на автомобила, когато не си в движение.
  • Компостирай органичните хранителни продукти и рециклирай неорганичните отпадъци.
  • Използвай не-токсични бои.