На днешния ден Българската православна църква почита паметта на Света мъченица Валерия. Имен ден празнуват всички с името Валери и Валерия. Името идва от латинското родово название Valeruis – „Силен съм”.

Преданието разкарва, че през първи век след Христа в Палестина живяла млада и красива девойка, във време, когато все още езичниците почитали идолите. Света Валерия имала две приятелки  Мария и Кириакия. Те заедно решили  да се отрекат от идолите, да станат християни, за да се опълчват срещу езическите ритуали и различните жертвоприношения. Трите млади жени се оттеглили в малка къща, разположена извън града.

Младите християнки се отдали на пост и  молитви към Господ да унищожи всички идоли, за да утвърди праведните принципи на християнството. Градоначалникът научил, че  трите християнки отказват да се кланят на идолите и наредил да ги заловят. Първоначално се опитал с любезни слова да ги склони да се откажат от Христос и да се поклонят на идолите. И трите млади жени били категорични, че само Христовата вяра е праведна и категорично отказвали. След като били подложени на изтезания, Светите Валерия, Мария и Кириакия били екзекутирани и станали мъченици. Това се случило на 7 юни.