Той е на тридесет години. Преподава по „Физическо възпитание“ в ОУ“Проф. Иван Батаклиев“ – Пазарджик и води СК АРОН, по „Кик бокс“. Познават го много деца и родители, а част от успеха му се дължи на харизмата, която несъмнено притежава.

Николай Грозданов е завършил Националната спортна академия, като специалността му е „Кик бокс“. За спорта го запалил брат му – Иван. Това се случило когато Николай бил в осми клас. До този момент, разказва с усмивка той, аз ходех на уроци по пиано. Първият му треньор е Бойчо Божков, а само няколко години по-късно Николай вече има самочувствието на знаещ и можещ спортист. Това му дава възможност и да създаде своя спортен клуб АРОН.

Тренировките там са с продължителност от час и половина, три пъти в седмицата. Засега в залата на НЧ“Никола Вапцаров“ в Пазарджик. Николай споделя, че има две групи – за начинаещи и за напреднали. Мечтае за собствена зала, в която ще може да сложи ринг и татамита. За момента това не може да се случи, защото споделя залата с клуб по танци.

„Аз не си правя илюзии, че идвайки в клуба децата ще станат световни и европейски шампиони по Кик бокс. Смисълът от спорта се състои не само в това да побеждаваш, победите са важни, но пък и не всеки човек е роден, за да бъде спортист, но всеки трябва да опита магията на спорта. Да се убеди, че може да бъде дисциплиниран и постоянен в своите намерения. Дори само воля, старание и координация да възпиташ чрез спорта – това вече е успех. Както за учителя, така и за детето.“

„Постоянството е в основата на всичко, дори когато ежедневието те смазва, пак трябва да намериш време и сили, за да се справиш. Трябва да се бориш, ако те мързи – винаги има оправдание.“

17николай1 17николай2 17николай3

„Съвременните деца са твърде обездвижени и доста от тях, меко казано, са с наднормено тегло. Това се дължи на липсата на движение и спортът е панацеята. Без значение какво ще спортуваш, важно е да направиш избор, който ще ти носи удовлетворение.“ – казва Николай. В клуба по Кик бокс например има и момичета. Много родители се чудели как дъщерите им се справят в залата и какво умеят. Това е и една от причините да направя Ден на отворените врати в СК АРОН. Датата е била 31 май.

„Вечерта се превърна в една много емоционална и запомняща се за всички деца, съзтезатели, родители и приятели. Всички които излезнаха на татамито за мен са победители, защото всеки от тях показа характер, воля и хъс за победа. Всички участници получиха грамоти и накрая имаше сладък момент, една огромна торта за всички, които бяха в залата“. – разказва Николай.

Той е категоричен, че „личният пример на учителя е много важен, ако ти разбереш и спечелиш самите деца, ако имаш обратна връзка с тях – тогава си успял учител“. – смята Николай. „Това е така, защото аз имам принципи и те го знаят, когато си говорим приятелски е едно, но когато трябва да се учи е друго.“ Пред СК АРОН предстои една пъстра година. Както вече всички знаем Пазарджик е избран за „Голям европейски град на спорта за 2020“.  Сега Клубът се включва във всички турнири на Българска Конфедерация по кик бокс и муай тай (БККМТ). „Гордост за нас е, че имаме отличия и от международни състезания. В Козлодуй и Александруполис. От Гърция се върнахме с първо, три втори и две трети места.“ – допълва Николай. Ако желаете да попаднете в неговия клуб, потърсете го във Фейсбук – ТУК  или на място в залата ул. „Братя Консулови“ 39 в Пазарджик.