В зала № 1 на Съдебна палата-Пазарджик участници в Образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие“ представиха възстановка на делото, свързано с убийството на Алеко Константинов.  Под ръководството на учителя по литература г-жа Нина Димова, учениците от ПГИМ гр. Пазарджик изнесоха драматургична постановка на съдебният процес, който е трети по големина след процеса за убийството на Стефан Стамболов и този за убийството на Анна Симон и е продължил само 5 дни – от 3 до 7 ноември 1897 год.

Емоционалното въведение на Велина Петрова и Антонина Манчева за нравствено извисената и принципната личност на Алеко Константинов задържа дъха на зрителите. Стивън Иванов се превъплъти в ролята на Алеко Константинов, който водеше непримирим диалог за моралните устои с негов приятел (в ролята Васил Дошков).

Бойко Кюпчев, Тодор Зубев, Чавдар Съловски и Любомир Кюпчев ни преведоха през последните мигове от живота на Щастливеца, поставяйки фокуса върху злокобните събития от 11 май 1897 год. край с. Радилово. Акорди на Бах, Хендел и Шопен подсилиха драматичната обстановка, за което се погрижи Лазар Божилов.

В залата присъстваха ученици, приятели и роднини на участниците, съдии. Държавното обвинение беше представено от Чавдар Съловски. Съдебният състав беше от съдия и двама съдебни заседатели. Съдия Любомир Кюпчев достойно изигра своята роля като отсъди: физическите убийци Милош Топалов и Петър Салепов, заедно с радиловския кмет Петър Минков, са осъдени на смърт, а тъй като Салепов е непълнолетен, смъртната му присъда е заменена с 15 години затвор. Топалов и Минков са обесени на 13 април 1898 год. в Затвора гр. Пазарджик.

Всички участници бяха наградени с предметни награди и удостоверения от Председателя на Окръжен съд – Пазарджик г-жа Елеонора Серафимова, която им пожела бъдещи успехи и да бъдат добри и достойни хора. Директорът на ПГИМ г-жа Таня Благова изрази увереност в съвместната работа на училището с Окръжен и Районен съд Пазарджик.

Възстановката на процеса е част от мероприятията, с които се отбелязва 140-годишнината от създаването на Окръжен съд – Пазарджик.

17алеко3 17алеко4 17алеко517алеко 17алеко1 17алеко2