Две почти паралелни мероприятия – първа копка за старта на ремонтните дейности за пътя Карабунар – Калугерово и рязане на лента за ремонтирания участък на карабунарската улица „16-та” (разклона при трафопоста на кръстовището за Бошуля-Септември-Виноградец до края на село Карабунар, при разклона за Памидово), събраха на едно място кметовете на съседните общини Септември и Лесичово – Марин Рачев и Сергей Лазаров.

18карабунар3

Най-напред отците Йордан Василев и Кънчо Ненов отслужиха водосвет, който предхождаше първата копка за старта на дългоочаквания ремонт на пътя Карабунар – Калугерово в частта на септемврийския участък, който е дълъг 3.3 км.
На събитието освен общинските кметове Рачев и Лазаров присъстваха още домакинът – Иван Каменарски, кмет на Карабунар, представители на общинска администрация и фирмата – изпълнител австрийската „Щрабаг“.

„Лесичовска община са си свършили работата, а сега идва и наш ред”, започна словото си кметът на Септември Марин Рачев.
„Този път много отдавна е трябвало да се направи и това го знам първо от личен опит, щото имам карабунарска жилка и до болка ми е известно какви мъки и неволи изпитваха местните хора, ползващи това трасе, да не говорим за гости на селото или пък потенциалните външни инвеститори. С ремонта на тази отсечка не само ще свържем двете общини – Лесичово и Септември, но и ще създадем условия за реализиране на бъдещи предприемачески намерения и разрастване на досега направените. Карабунар е регион с големи лозови масиви и насаждения, а както е известно по най-новите европейски директиви нови лозови масиви вече не се позволяват да се засаждат, освен подмяна на вече съществуващи.

18карабунар1

На тази основа всеки инвеститор в този сектор ще трябва да се съобразява с това обстоятелство, което от своя страна ще е огромен плюс за местното население, което е основен собственик на масивите тук. Поради тази причина в бъдеще е нормално да се очаква увеличаване на винарските изби в района, от което преки ползи ще извличат именно собствениците на лозята.
Знаем, че към момента голям проблем за хората е именно ниската изкупвателна цена на гроздето. А атрактивните за тези хора цени ще дойдат не с министерски постановления или държавни укази и декрети, а с повишаване на конкурентната среда сред винпромите”, отбеляза Рачев.

Колегата му от Карабунар Иван Каменарски пък бе категоричен от своя страна, че значимостта на пътя, който ще се ремонтира е безусловна. „Това е най-кратката отсечка до магистралата. Отделно пътят води до един от големите инвеститори в Карабунар, който дава хляб на немалко местни жители и семейства.

Също така се използва от карабунарци като основен подход към лозовите им масиви в тази част на землището ни. В началото на мандата изглеждаше направо илюзорно, че този път ще бъде ремонтиран, но аз още тогава направих избора си – вместо да бъда част от един вестник, който пише небивалици, предпочетох да вляза в един работещ екип, начело с общинския кмет и посредством това нещата в селото да почнат да се случват.

Горд съм с всичко направено за тези почти 4 години, включително и с това, което започваме днес. А то е продължение на един път, който вече се направи, с което пък опровергахме критиците и скептиците, които казваха, че няма да успеем. Оказа се обаче, че нещата не само, че се случват, но при това се случват срочно и качествено”, заяви Каменарски.

Кметът на община Лесичово Сергей Лазаров започна с благодарности.

„Първо казвам едно голямо благодаря на колегата Марин Рачев. Той ми обеща в началото на мандата, че като част от приоритетите му този пътен участък ще бъде направен и това се случва. А той освен всичко вече изброено от колегите е важен и защото дава възможност на местните жители от Карабунар, Памидово, Калугерово да имат възможност по-бързо да стигат до техните масиви, а и връзката между двете съседни общини е от голямо значение. Пътят не на последно място и важен и за развитие на регионите като най-пряка дестинация между Велинград-Септември-Лесичово-Панагюрище. Виждам, че и в Септември, както и при нас се работи в интерес на хората и това, за което сме се събрали днес тук е поредното доказателство в тази посока. Пожелавам на колегата Рачев да свърши още много подобни добри дела за община Септември”, завърши речта си Сергей Лазаров.

След края на официалната част от фирмата – изпълнител на строително-ремонтните работи съобщиха, че пътят трябва да бъда завършен до края на месец август. Преди това домакинът на мероприятието Иван Каменарски счупи в кофата на багера бутилка шампанско като символичен старт на строително-ремонтните дейности. Също днес на разклона Карабунар-Памидово-Калугерово бе отрязана и лентата на ремонтирания вече участък – ул. „16-та”.

18карабунар18карабунар2