Ако се чудите къде да отскочите през почивните дни – нашето предложение е само на два часа път от Пазарджик – живописният етнокомплекс Дамасцена. Намиращ се в сърцето на розовата долина между “града на Българска роза” – Казанлък и града известен със своите минерални извори и балнеолечение – Павел баня. Пътуването до там е изключително приятно по лъкатушещият живописен път в подножието на Шипка и Бузлужда. За по-малко от два часа се озовавате в приказния свят на българската роза. Етнокомплексът се е сгушил в китното малко селце Скобелево, разположено в подножието на Стара планина, където обширните розови градини край селото са се слели в едно с величествената снага на Балкана.

Тук в сърцето на розовата долина е построена дестилерия за производство и продажба известното по цял свят и с най-добро качество Българско розово масло, добито от листенцата на Rosa damascena. Заедно с това в дестилерията се произвеждат висококачествени розова вода, лавандулово масло, лавандулова вода и други етерични масла и 100% натурални продукти. С течение на годините и на база натрупан опит у създателите на дестилерията се заражда идеята да изградят собствен етнографски комплекс, в който уникално се преплитат духа на старата традиция с красотата и ентусиазма на днешния и утрешния ден. Тук ще попаднете освен в приказния, ароматен свят на най-красивото цвете и на един уникален парк с цветя, буйна растителност, водопад, бели и черни лебеди, екзотични риби, кътчета за почивка и ще се потопите в историята. Още на входа ви посрещат цар Севт III и царица Береника, а малко по-навътре Алеко Константинов намигва на героя си бай Ганьо.

От следващата седмица в етнокомплекса ще отвори врати и новоизградения амфитеатър, разположен върху огромна площ, копие на античните театри с капацитет над 400 зрители. Идеята за направата на съоръжението се породила с желанието на собствениците на комплекса за създаване на специално място, където гостите да се запознават от близо с древните орфически мистерии.. В ресторанта-градина пък може да се хапнат традиционния ястия и да се опита гюлова ракия, сред огромно разнообразие от рози. За посетителите на комплекса се заплаща такса вход – за възрастни 12 лв; за учащи 6 лв и безплатно за деца.

19дамасцена 19дамасцена1 19дамасцена2 19дамасцена319дамасцена4 19дамасцена5 19дамасцена6 19дамасцена7