Прокурор Недялка Попова в интервю за „Трафик нюз“ направи мрачната прогноза, че „седем години и 6 месеца не са били достатъчни, за да стигнем до финала на делото. Но целта е не само това да влезне в съда, но и да се даде публичност. Просто да подадем един сигнал към обществото, че има едно явление в България. И за него не бива да се мълчи. Защото ние виждаме в него опасност. В момента по статистика мюсюлманите са 10 -12 % в България. И нямаме основание да мислим, че те ще станат по-малко. Точно обратното. И с пристигането в България на мюсюлмани от чужбина, и със завръщането на част от изселилите се в Турция, с поощряването на раждаемостта процентът ще се увеличава. Когато стане 30%, държавата ни вече е застрашена.“

Това бе и основният мотив на Окръжен съд да отстрани прокурор Попова от процеса, чийто обвинителен акт е изготвен от самата нея. Вероятно в хода на делото магистратката се е натъкнала на множество факти, които са ѝ дали основание да изрече думите, цитирани по-горе.

Делото срещу Муса и ислямските проповедници продължава вече 8-ма година.  То бе върнато от Върховния касационен съд, който отмени присъдата на Муса, наложена от Пловдивския апелативен съд през 2016. 40-годишният имам бе признат за виновен от Пазарджишкия окръжен съд през март 2014 година по три престъпления по НК – за проповядване на антидемократична идеология, за членство в организация, която си е поставила за цел разпространението на антидемократична идеология („Ал Уакф ал Ислями“) и за проповядване на омраза на религиозна основа. Пловдивският апелативен съд потвърди присъдата и увеличи наказанието на Ахмед Муса на две години затвор.

Цялото интервю в „Трафик нюз“  – ТУК