30равногор

Въпреки облаците и постоянната опасност от валежи, жителите и гостите на прекрасния Равногор отпразнуваха своя празник – деня на апостолите Петър и Павел, чието име носи и местния храм.

В съботния следобед по традиция, те се събраха на площада, за да се насладят на изпълненията на своята певческа група, както и да играят хоро. За настроението се погрижи и Виевската група.

Празникът започна с тържествен водосвет отслужен от местния свещеник. Гайди засвириха на центъра, за да напомнят, че в средата на месец юли предстои поредното издание на надсвирването в местността Св. Илия, а там отново ще видим Валя Балканска, която е патрон на събитието. В празничният ден бе открит и паметник на 31 жертви на комунистическия терор в годините около 1944-та година.

Няма друго село в страната дало толкова голям кървав данък на партизанския терор, разказаха местни хора. Инициатори на монумента са Атанас Узунов, председател на Съюза на репресираните в Пловдив, евродепутатът Андрей Ковачев, народният представител Спас Гърневски, анализаторът Георги Харизанов (коренът му е от Равногор- б.р.), Петър Казаков, получили подкрепа и съдействие от кмета на село Равногор Нейчо Коланев. Всъщност през 2000 година родолюбци поставят паметна плоча на избитите от комунистите, но е потрошена от гузни техни наследници.