Родители от Пазарджик, София, Варна, Бургас, Благоевград, Велико Търново, Кърджали, Ямбол, Плевен, Левски, Кюстендил и Сандански излизат на автопоход в четвъртък. Протестът им е свързан с промени в законодателството, които нарушават правата на българското семейство и са в ущърб на децата на България, заявиха организаторите от Пазарджик. Въпреки обещанието на премиера, че Стратегията за детето 2019-30 г. няма да бъде приета, в законите касаещи социалните услуги и дейности продължават да се извършват промени, които са заложени в Стратегията.

Ако желаете да бъдете чути, не трябва да мълчите, включете се в автопохода, за да изразите своята позиция и да повлияете на случващото се, призовават протестиращите. Автопоходът в Пазарджик ще тръгне от Стадиона, а сборният пункт е мястото, на което се провежда пазара за авточасти. Начален час – 19 ч.

Предстои втора среща в Народното събрание, на която освен всички парламентарно представени партии, са поканени и юристи, специалисти по семейно право. Пред тях родителите ще изложат основните си притеснения и искания, заяви Венета Мерк, една от организаторите на протеста. Родителите отново предупредиха, че нормативната база за закрила на детето се прави под натиск на НПО, които  искат да наложат норвежкия модел у нас.