Тридесет и два градуса бе температурата на въздуха в 15 ч. днес, отчетоха от метеорологичната станция в с. Ивайло. Високите градуси ще се запазят и вечерта, като прогнозата е, че в 21 ч. термометрите ще сочат 27 градуса. Прогнозите за утре вещаят още по-висока дневна температура. Очаква ни 34-градусова жега, а в късния следобед е възможно отново да завали. 

Важно е да приемаме достатъчно вода, тъй като с дишането и изпотяването в топлото време се губят много течности, които трябва да си набавим обратно.

Специалистите отбелязват, че посягането към алкохола е лоша идея, но соковете и айрянът са добра алтернатива в топлото време, докато температурите не спаднат с настъпването на вечерта.

Трябва да внимаваме с големите температурни разлики между вътре и вън. Голямата температурна разлика е абсолютно противопоказна, тя е и доста стресова за организма. Нека не допускаме разлика в температурата между стаята и времето навън повече от 4-6 градуса.

Хубаво е  да приемаме лека храна и храненето да бъде по-често и в по-малко количество през деня, да няма прехранване, да няма консумация в горещините на тлъсто месо и пикантни храни.

Колкото повече сме се нахранили, толкова повече топлина ще се образува вътре в нас. За предпочитане е да наблегнем на салати, свежи зеленчуци и плодове.

Хубаво е да не прекарваме много време навън в най-големите горещини. А дори и това да се наложи да носим много леки дрехи и задължително шапка, която да предпазва главата ни. За предпочитане са естествените материи и светли цветове.

Нека не забравяме слънцезащитен крем и задължителната хидратация на кожата.

Не бива да прекаляваме с прекалената физическа активност в горещите дни. Ако все пак ни предстои такава, е хубаво да я свършим в по-хладната част на деня.

Правилното дишане е ключ към доброто състояние през лятото. Вдишвайте бавно, задръжте леко дъха си и след това издишайте също толкова бавно. Повтаряйте упражнението 10 пъти всеки път, когато ви стане топло.

Добре е да стоим на сянка и ако не ни се налага да не излизаме между 12:00 и 16:00 часа.

Прохладните душове са класически метод за противодействие на горещината. те имат и редица полезни действия за организма – намаляват кръвното налягане, стимулират кръвообращението, подобряват оросяването, намаляват болките и възпаленията и релаксират нервната система.

Ако имаме възможност, е добре да поддържаме хладна температура в жилището си.Затворете прозорците и особено онези, които са директно изложени на слънчева светлина през деня.