Ракитово празнува 50 г. от обявяването си за град

Традиционният празник на Ракитово ще бъде на 7 юли-Деня на Света Великомъченица Неделя, като тази година се навършват 50 години от обявяването на селището за град. Това е станало през 1969 г., а през 1979 г. трите населени места-Ракитово, Костандово и Дорково се обединяват в община Ракитово.

Празничните чествания започват от 4 юли-четвъртък, когато в Образцово народно читалище „ Будилник“,1898 ще бъде представен естрадно-сатиричният спектакъл „ Бодливи ноти“.

На 5 юли от 18 ч. в залата на читалището ще бъде връчена националната литературна награда“ Милош Зяпков“, а в събота от 18,30 ч. на откритата сцена на площада ще бъде представен обичая „Еньовден“ от Фолклорна група „Горски здравец” към Културен клуб на пенсионера с ръководител Маестро Никола Янев.

В програмата ще участват и  групата за стари градски песни „Евридика“ към НЧ „Просвета” – гр.Костандово, децата от ДЮВИШ „Звънче”-Велинград, Фолклорен ансамбъл „Бояна“ към НЧ „Просвета” – гр.Костандово.

В съботната вечер за жителите и гостите на Ракитово ще пеят Магда, Нели Петкова и Фики Стораро.

В неделя, на 7 юли от 9 ч. в църквата „ Св.Вмца Неделя“ ще има тържествена света литургия и ще бъде раздаден курбан в двора на църквата по случай храмовия празник. Вечерта празничната програма ще започне с участието на Фолклорен ансамбъл „Овчарска песен” към НЧ „Св.Св.Кирил и Методий” – с.Дорково, с и изпълнения на Гергана Благоева и Мария Гивечева с ръководител Маестро Никола Янев, Детски танцов състав „Силивряк” с ръководител Светлана Стоева, Градски духов оркестър с ръководител Никола Янев.

Кметът на община Ракитово Костадин Холянов ще поздрави жителите и гостите по случай празника, а за доброто настроение ще се погрижат Тони Димитрова, Николина Чакърдъкова и Сашо Роман. Ще има и празнична заря. Ракитово има и своят нов почетен гражданин. Тази година за званието е номинирана оперната певица Марена Балинова-Райхл, родена в Ракитово. Оперната прима организира благотворителни концерти в подкрепа на различни каузи за миналото, настоящето и бъдещето на Ракитово. Общинските съветници удостоиха изтъкнатата оперна прима със званието“ Почетен гражданин на Ракитово“.