От 25 до 29 юни 2019 г. група от библиотечни директори и специалисти от Министерството на културата посетиха библиотеки в провинция Баден- Вюртемберг в Германия. Сред тях бе и директорът на Регионална библиотека „ Никола Фурнаджиев“-Пазарджик Лъчезар Риков. Визитата стана възможна благодарение на проект „Информацията преди всичко: из опита на немските публични библиотеки”.

03риков

 

Този проект е реализиран с финансовата подкрепа на Министерство на културата и програма Мобилност на Национален фонд „Култура” и с любезното съдействие на Югоизточноевропейския български културен институт в Елванген, филиал на БКИ Берлин. Първата посетена библиотека бе градската библиотека Хайделберг . Тя разполага с  около 220 000 носители на информация, за  които са отпуснати повече от 1,1 милиона евро през 2018 г. , а 577 000 са  посетителите в нея. Градската библиотека се класира няколко пъти в категорията „библиотека от големите градове“ в измерването на изпълнението  на библиотечните показатели. Библиотеката е посещавана във времето и  от известни личности като Йожен Йонеско, Гюнтер Грас, Хосе Сарамаго и Астрид Линдгрен. Групата посети и библиотеката в Карлсруе, в която главен библиотекар е българка- г-жа Петя Димитрова- възпитаник на българското библиотечно образование.

Библиотеката се нарича- Баденска държавна библиотека и  е централна институция на информационната инфраструктура за образование и наука в Баден-Вюртемберг. Библиотеката е достъпна за всички, които желаят да ползват услугите й. Ежедневно тя е посещавана от над 2000 читатели. Библиотеката притежава   около 2,6 млн.  тома литература  от всички тематични области. Като център за преподаване и обучение, Badische Landesbibliothek е привлекателна среда за обучение. Разполага с над  500 работни места  в читалните.  Има богата колекция от ръкописи, музика, автографи, имения, стари печати и исторически карти.

Всяка година столицата на провинцията Баден-Вюртемберг- Щутгарт отделя по 23 млн. евро за нуждите на библиотека си. Като 2 млн. от тях се изразходват само за набавянето на нови ресурси. Тя се състои от голяма централна библиотека и 17 филиала по райони, притежава 2 библиобуса, които обслужват над 20 дестинации. Фондът наброява 1 300 000 библиотечни единици, които през последната година са заети над 5 милиона пъти. Предлагат се и редица денонощни услуги, някои виртуални, други са традиционни и напълно реални като връщане на заети книги 24 часа в денонощието , а и за заемане, наречени „Библиотеката за неспящи “, която дава възможност за заемане на книги дори през нощта и почивните дни. Българските представители посетиха и библиотеката в Университета в Констанц. Висшето учебно заведение е включено в числото на 11-те най-елитни германски университети в рамките на немската общонационална академична инициатива German Excellence Universities. Университетът в Констанц развива и впечатляваща международна дейност, като работи в тясно сътрудничество с повече от 220 известни университети с подобен на неговия профил от всички краища на света.

Работното посещение в библиотеките в провинция Баден-Вюртемберг в Германия бе ползотворно и почерпеният опит ще послужи за иновативни практики и в нашите регионални културни институции.