Областният управител Стефан Мирев посрещна вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов на военния полигон в с. Црънча. В учебния център край пазарджишкото село днес се провежда заключителният етап на националното учение „STEALTH DAGGER 19“за сертифициране на Тактическата група за Специални операции за участие в Командването на
компонента Сили за Специални операции от силите за отговор на NATO NRF 2020.

04войници

Събитието бе част от учението за сертифициране на тактическата група за специални операции от състава на Силите за Специални операции (ССО). В учението, което се провежда от 1 до 5 юли на СУЦ „Црънча”, участват около 150 военнослужещи, транспортна и специализирана техника и авиация. Отработват се елементи от всички задачи на ССО, сред които: Военно подпомагане (оказване на военна помощ чрез обучение и съветване на въоръжените сили на приятелска държава); специално разузнаване и наблюдение (операции за издирване, проследяване и потвърждаване на самоличността и местоположението на издирвани терористи и военнопленници); директни действия (операции за залавяне на издирвани терористи и освобождаване на военнопленници). Тактическата група за специални операции ще застъпи в бойно дежурство към Силите за отговор на НАТО от 1 януари 2020 г.

В деня за демонстрация на способности гостите наблюдаваха действия по неутрализиране на терористи, освобождаване на заложници, унищожаване на обект, десантиране и различни типове парашутни скокове, демонстративни стрелби и др.