„Имам честта и удоволствието да Ви приветствам с Празника на нашия град – 7 юли, като тазгодишното честване е юбилейно, тъй като преди 50 години-през 1969 г. нашето родно Ракитово е обявено за град- град с вековна история, град с красива природа, но преди всичко с хора-достойни, умни и талантливи, които могат и са готови да вложат цялата си енергия за развитието на града ни“. Това заяви в приветствието си кметът на община Ракитово Костадин Холянов.

Сред официалните гости, дошли да уважат празника на Ракитово, бяха народните представители от БСП, ДПС и ПП“ГЕРБ“ Надя Клисурска, Сергей Кичиков и Десислава Костадинова, зам.-областният управител Петър Белчев, кметове на общини и населени места, представители на държавни институции, зам.-кметове и общински съветници.

От побратимения град Светлоград в Русия скъпи гости бяха съветниците в Градския съвет Иван Шевченко и Александър Селеменев, които преди официалната вечер бяха приети от кмета на община Ракитово Костадин Холянов и му връчиха поздравителен адрес от името на побратимения град.

„Ракитово е едно прекрасно място в Родопите, визитката на нашата област и не спирайте да предавате на поколенията традициите на този край“, каза в приветствието си Надя Клисурска. „Ракитово е символ на трудолюбие и съхранени традиции. От сърце подкрепям усилията на всички вас, жителите на този красив град и на общинското ръководство, за да бъдат решавани проблемите и да се реализират проектите.“ Това заяви в поздрава си до жители и гости на Ракитово и народният представител от ДПС Сергей Кичиков, който пожела празничните дни да бъдат поводи за самочувствие и радост.

От името на руския град Светлоград ракитовци поздрави Иван Шевченко, който пожела успехи и благополучие. Бе прочетен и поздравителен адрес от президента на България Румен Радев. „ 50-те години от обявяването за град на Ракитово е повод за равносметка за извървения път дотук. Не спирайте да предавате на поколенията любовта към традициите. Нека здраве и благополучие, уважение и обич към Родината да съпътстват дните ви“, се казва в поздравителния адрес на г-н Радев.

Председателят на Общинския съвет в Ракитово Нина Димова поздрави новия почетен гражданин –оперната певица Марена Балинова-Райхл и й връчи статуетка и почетен знак-за заслугите й в благотворителната дейност. Марена Балинова организира и участва в концерти за спасяването на средновековната църква“ Св. Димитър“ в с. Паталеница, на средновековния храм                    “Св.Николай„ в местността „Николица“ над Ракитово и др.

От името на настоятелството на църквата  „Св.Великомъченица Неделя“ г-жа Балинова получи грамота, а съпругът й проф.Петър Райхл също получи грамота. Почетен знак бе връчен и на най-възрастния жител на Ракитово-99-годишния Христо Димов, ветеран от Втората световна война. Председателят на Общинския съвет Нина Димова връчи и почетни плакети на музикантите от Градския духов оркестър с ръководител маестро Никола Янев-Чоли- в чест на 80 години от основаването на оркестъра.

В празничната програма в събота и в неделя участва Фолклорна група „Горски здравец” към Културен клуб на пенсионера с ръководител Маестро Никола Янев, които представиха обичая“ Еньовден“, както и  групата за стари градски песни „Евридика“ към НЧ „Просвета” – гр.Костандово, децата от ДЮВИШ „Звънче”-Велинград, Фолклорен ансамбъл „Бояна“ към НЧ „Просвета” – гр.Костандово.

В съботната вечер за жителите и гостите на Ракитово пяха Магда, Нели Петкова и Фики Стораро.

В неделя в църквата „ Св.Вмца Неделя“ се състоя тържествена света литургия и бе раздаден курбан в двора на църквата по случай храмовия празник. Вечерта празничната програма започна с участието на Фолклорен ансамбъл „Овчарска песен” към НЧ „Св.Св.Кирил и Методий” – с.Дорково, с и изпълнения на Гергана Благоева и Мария Гивечева с ръководител Маестро Никола Янев, Детски танцов състав „Силивряк” с ръководител Светлана Стоева, Градски духов оркестър с ръководител Никола Янев.

За празничното настроение се погрижиха Тони Димитрова, Николина Чакърдъкова и Сашо Роман.