08тиган

„Майка ти ще се зарадва повече на внуче, отколкото на нов тиган“ – тази великомъдра мисъл стряска минувачите на една от централните улици в столицата, а този плакат е публикуван и във фейсбук в група „Направи го сега“. И докато косата ви се изправя нагоре, на същия плакат четете, че призивът идва от ДНК. И косата започва да се къдри.

Да. Много е силно слънцето и много напича. Това всички го усещаме, ама защо трябва и да го пишем, за да разберат и останалите, че нещо не е в ред с междугалактическата връзка.

Зад абревиатурата ДНК, която до момента сте осъзнавали като Дезоксирибонуклеинова киселина (ДНК), която носи генетичните инструкции за биологическото развитие на всички клетъчни форми на живот, вече се крие и „Движение за национална кауза“(ДНК).

Всъщност става дума за проекта „Направи го сега“ и той има за цел да насърчи раждаемостта. В това няма нищо лошо, но реализацията на този проект е катастрофална по отношение на точно този вид агитация и пропаганда. Плакатите будят насмешка и остават неразбрани от хората, които не подозират за тази кампания, а тези към които е насочена не биха се повлияли от подобен апел.

Днешните млади хора са доста по-прагматични от нашето поколение, в което женитбата до 25 г. беше задължителна дейност, раждането на дете още докато студентстваш – също. В социализма нямаше безработица и беше въпрос на връзки да си намериш работно бюро, на което спокойно да дочакаш старините си и да излезеш в пенсия.

Сега това не е така. И Слава Богу. Децата ни разсъждават съвсем разумно. И Слава Богу. Да, те ще създадат поколение, но тогава, когато са готови да му осигурят жилище, както и нормално отглеждане. Съгласете се, че да родиш дете, когато си безработна, а доходите на съпруга ти едва стигат, за да си платите режийните, не е най-доброто, което можеш да направиш и за семейството, и за детето.

Създателите на инициативата са наясно, колко струва да отгледаш дете в днешно време. Това не е стойността на нов тиган. Нито сутиен с размер на чашките С. Защото друг призив гласи: „Чашка С без силикон“. Потресаваща нищета на духа. Да насърчаваш раждаемостта с това, че за девет месеца ще имаш по-голям бюст?! Това ли е причината за майчинството? „Направи го сега“, защото „Средно пет месеца отнема зачеването при жените 20+“. А при мъжете?

„От всички, грамотно и смислено написани, вълнуващи лични истории при регистриране, ще изберем 20, чиито автори ще получат издръжка за една година напред за своето дете.“ – това гласи обещание на страницата на кампанията във фейсбук. Според „Направи го сега“ стойността на всичко необходимо за отглеждането на бебе, в продължение на една година, струва 6000 лв. А сега сами си направете сметката какви трябва да са доходите на двамата родители в семейството, за да няма проблеми нито за детето, нито за родителите…

Това, което трябва да се случи е не да пишем плакати, а да търсим начин да нормализираме икономическата обстановка в страната. Ако хората имат добре платена работа, ако могат да си позволят поне два пъти в годината на отидат на почивка и екскурзия, децата ще се утроят. Без тигани и без чашки С.