Президент Петър Стоянов бе най-видният гост на шестото издание на Гайдарското надсвирване в брациговското село Равногор. То приключи днес с гала-концерт на лауреатите, като тази година за първи път почитателите на каба-гайдата видяха и гайдарка сред състезаващите се. Над петдесет гайдари мериха сили в местността Св. Илия над Равногор.

Както винаги тук бяха и космическата Валя Балканска с гайдаря Петър Янев. Валя Балканска е и патрон на надсвирването. В съботния ден времето позволи на всички участници да покажат своите възможности, а днес проливен дъжд осуети повторната среща на Св. Илия. Заради това гала-концертът на най-добрите се състоя в голямата зала на местното читалище.

При най-малките – до 14 години, първо място са получили Светослав Пейчев и Алек Дерменджиев. Във втората група, от 15 до 20 години, призовите места са присъдени на Костадин Ганев и Костадин Кисьов. При най-големите, над 21 години, първото място е за Ангел Узунов, гайдар от Равногор и носител на различни призове в няколко издания на надсвирването. Той получава и специалната награда на Фондация „Гайдарско надсвирване Равногор“. Отличието на Асоциация на гайдарите в България е за Аделина Чолакова от Триград.

Снимки: Калинка Щърбева

14равногор2 14равногор3 14равногор414равногор5 14равногор6