През първите 10 години на столетието близо 12 хиляди българи са причинили умишлено своята гибел, сочи справка на НСИ от 2011 г. Най-много самоубийства са осъществени през 2000-та година. Конфликтите в семейството, психичните проблеми и младежките тежнения са сред основните причини за драмите.

Институтът направи и констатация, че 75 на сто от самоубийствата се извършват от българи и само 14 на сто – от роми. Показателна не заради това, че ромите са с по-стабилна психика и по-добра екзистенциална мотивация от своите немургави съграждани, колкото че те практически не участват по никакъв начин в икономическия живот и оттам ударите на кризата върху тях са косвени.

Най-зрелищното самоубийство в Пазарджик за последните 19 години обаче принадлежи именно на ром. Това се случи на 29 септември 2014 г.

Тогава дрогиран младеж успя за половин час да отреже парче от половия си член, отряза част от ухото на баща си, открадна кола, с която помете друг автомобил и мотор. След това се опита да подпали ферма и преряза гърлото на едно агне. Накрая се качи гол на електрически стълб и бе ударен от ток.

Екшънът, достоен за сценарий на холивудски филм, се разигра около 17 ч. в пазарджишкия кв. „Изток“. По това време 24-годишният ром Ангел Атанасов бил в стаята си в семейния апартамент. Явно под въздействието на наркотици изведнъж изгубил контрол, грабнал нож и отрязал парче от пениса си. Баща му Атанас чул виковете и влетял в стаята. Всичко в стаята било в кръв и уплашеният човек попитал какво става. В този момент Ангел връхлетял срещу него с ножа, разполовил лявото му ухо и хукнал навън.

Пред блока разбеснелият се млад мъж видял отключен „Фолксваген Пасат“. 24-годишната Е. И. оставила колата отворена, защото разтоварвала стока от багажника си. Пред изумения й поглед, Ангел скочил в автомобила и го подкарал. На близкото кръстовище не спрял на червено, блъснал учебна кола и движещ се пред нея учебен мотор. Курсистът Б. Е. (29 г.) паднал на асфалта и си счупил лявата китка.

Докато полицаите правели оглед на мястото на катастрофата, Ангел полетял с крадения „Фолксваген“ към близкото с. Хаджиево. Дрогираният мъж спрял близо до гробището и опитал да влезе в къщата на 54-годишния С. С. Успял обаче да се промъкне само в кошарата с животните. Там лудостта му не спряла – струпал слама и опитал да я запали. Но тя била мокра и не се запалила. Това вбесило Ангел. В яда си се добрал до агне и без да му мигне окото, отрязал главата му.

Стопанинът чул шума от тичащите овце. В този миг пред него се изправил ромът, от който капела кръв. С. С. опитал да говори с него, но Ангел грабнал оставената наблизо брадва и го подгонил. Когато мъжът опитал да се защити, развилнелият се тип замахнал и му порязал ръцете.

Нападателят се върнал в колата и отново с газ прекосил селото. Спрял до моста между Хаджиево и Триводици. Там свалил всичките си дрехи и се покатерил гол на метален електрически стълб от 20-киловолтов проводник за високо напрежение. Минаващите наблизо хора го видели и започнали да му викат да слезе. Той обаче не реагирал и те позвънили в полицията. Обяснили, че млад мъж се опитва да се самоубие, като рита с крак по върха на стълба.

Веднага към мястото тръгнали екипи на полицията, Гражданска защита и Бърза помощ. Когато пристигнали, вече било късно. Ангел бил ударен от тока и лежал обгорен на земята.

Пострадалият веднага бил откаран в болницата в Пазарджик, където уролози извършили операция на отрязания му член. Според хирурзи ромът с един замах е отрязал главичката на фалоса си. Докато го шиели, в съседната стая хирурзи лепели ухото на баща му. Ангел е с много тежки изгаряния на кожата и на вътрешните органи. Той е настанен в спешното отделение и е на командно дишане, с опасност за живота. Според лекари след такава кръвозагуба човек може да шофира, да напада хора и да се катери по електрически стълб само след приемане на опиати или при сериозен психически проблем. В резултат на травмите си, мъжът почина.