Величественият и скъп Лондон е прекрасно място, където ще усетите истинската сила на монархията и ще разберете защо тамошните знатни родове имат право да бъдат надменни. При това не е нужно да правите лично посещение на кралицата. Тя присъства на абсолютно всяка улица, където ще прочетете, че съответната институция ѝ принадлежи.

22бъкингам-музика22лондон бъкингам музика

Но да оставим настрана улиците и забележителностите, отвеждаме ви в парковете. Те са многобройни и толкова населени, колкото и всяка от улиците на града. При това не само в почивните дни. Около Бъкингамския дворец е разположен паркът  Свети Джеймс (St. James’s Park), той е най-старият от кралските паркове. Разположен е в най-южната част на района Сейнт Джеймс. Паркът разполага с малко езеро, в което има два острова. Единият се казва Островът на патицата (тъй като има много птици в него), а другият е Западният остров.

22лондон сейнт джордж парк22лондон- сейнт джордж парк1

От моста, който пресича езерото, се открива невероятна гледка към Бъкингамския дворец, измежду дървета и фонтани. В парка можете за скромна сума да си наемете шезлонги (при хубаво време от март до октомври). Отворен е от 5 часа сутринта до полунощ.

22лондон - сд парк22лондон сент джеймс парк

22лондон - бъкингам322лондон-бъкингам1

Хайд парк

Най-известният английски парк, който дължи популярността си и на Спикър корнер, мястото където можеш да кажеш всичко, което ти тежи на душата. Стига да има кой да те слуша.

25хайд парк-спикър125хайд парк-спикър25хайд парк-спикър корнер

Площта от 40 хектара осигурява възможност човек да се скрие някъде между вековните дървета, за да се зареди със сила от природата.

25хайд парк 25хайд парк1 25хайд парк2

В единия край на Хайд парк (Hyde Park) се намира внушителният монумент на принц Албърт, точно срещу не по-малко внушителната сграда на Роял Албърт Хол (Royal Albert Hall). Изработен от бронз и позлатен, принцът е изобразен на трон, под 54-метров готически балдахин. Tой е замислен и главата му е леко обърната наляво, по-скоро към музеите на Саут Кенсингтън, отколкото насреща към Роял Албърт Хол. В едната си ръка държи каталога на Световното изложение от 1851 г., което се провежда по негова инициатива.

25албърт хол 25албърт25албърт1

Паметникът, олицетворяващ вярата на принц Албърт в прогреса, е открит през 1876 г. от самата кралица Виктория, която до края на живота си остава с безутешна мъка в сърцето си поради липсата на съпруга й. Четирите мраморни фигури на постамента символизират индустрията, търговията, инженерството и селското стопанство. Под тях има гравирани 169 фигури в цял ръст, изобразяващи известни европейски писатели, художници, композитори, архитекти и инженери. Великолепна позлатена ограда заобикаля паметника, а в четирите ъгъла има алегорични скулптурни композиции, символизиращи четирите континента. Освен екзотичните одежди на човешките фигури впечатление правят и животните. Азия е представена от дружелюбния слон, Америка от внушителния бизон, Африка – от издръжливата камила, а Европа седи на бик със скиптър в ръка, символ на власт, до нея е Британия с тризъбец, изобразяващ морската мощ.

Приживе принц Албърт активно се съпротивлява на идеята дейността му да бъде почетена с паметник, за да не го обвинят в „артистична чудовищност”, както сам се е изразил. След ранната му смърт, архитектът Джордж Гилбърт Скот и скулпторите създават шедьовър.

25хайд парк725хайд парк6

В средата на Хайд парк се намира езерото Серпантин, Diana Walk и корабът на Питър Пан.

Близо седем години след смъртта на уелската принцеса Даяна в лондонския Хайд парк е направено езеро в нейна памет. Над 200 души присъстват на откриването на мемориала през юли 2004 г. Проектът е представен от самата кралица Елизабет ІІ и за пръв път от погребението на принцесата през 1997 г. събира на едно място членовете на кралския дом Уиндзор и семейството на покойната лейди Ди. Мемориалът е на стойност 3.6 милиона британски лири и представлява овален канал с каменно корито, по който в две посоки тече вода с различна скорост. По думите на американския архитект на ландшафти Катрин Густавсън, която е автор на проекта, мемориалът символизира живота на принцесата. Каменното „колие“ с тежест 700 т и обиколка 210 м е изработено от корнуолски гранит и обикаля подножието на малко възвишение с трева и дървета в близост до галерията „Серпентайн“ в рамките на парка. По идея на архитекта пространството в рамките на канала може да бъде използвано като детска площадка.

25хайд парк-даяна 25хайд парк-даяна1 25хайд парк-даяна2

Работата по мемориала на уелската принцеса започва през 2003 г., тъй като след смъртта на принцесата отношенията между семействата Уиндзор и Спенсър стават открито враждебни. През 2002 г. Комитетът за изграждане на мемориално езеро за принцеса Даяна под председателството на приближената на принцесата Роза Монктън избира проекта на Густафсън. Майката на Даяна Франсис Кид, тогава критикува идеята, на която липсвала „грандиозност“. И да, на фона на пищния паметник на принц Албърт, каналчето в което цопкат крачета децата си изглежда като жива подигравка с паметта на най-обичаната английска принцеса. Но Короната не прощава.

Кенсингтън Гардънс

Двата парка Хайд парк и Кенсингтън в Лондон граничат един с друг. Ако решите да навлезете в Kensington Gardens около двореца Кенсингтън, ще попаднете на Sunken Gardens пред двореца и ще разгледате уникални цветя.

25хайд парк4 25хайд парк5

От другата страна в Кенсингтън Гардънс има езеро и много лебеди, пред монумента на кралица Виктория.

25хайд парк-лебед 25хайд парк-патици 25хайд парк-серпентин

Ако излезете извън обсега на двореца, ще се радвате на прекрасната зеленина и огромни кленови дървета.

25кенсингтън парк 25кенсингтън парк2

Риджънтс Парк

Докато дворецът Кенсингтън е бил резиденция на кралица Виктория, то Бъкингамският дворец е резиденция на кралица Елизабет. Зад сградите на Бъкингамския дворец има огромен парк, но той не се посещава от туристи и лондончани, с изключение на някои важни поводи като рождения ден на принц Филип тази година. Встрани от Бъкингамския дворец се намира Риджънтс парк (Regent’s Park). И той е прекрасен с неговите дървета, цветя, фонтани.

Грийнуич Парк

22лондон-окото1

Грийнуич също е емблематично място в Лондон (Greenwich Park). Една разходка с лодка по Темза. Посещение на Меритайм мюзиъм и картинната галерия.

Навлизане навътре в парка, изкачване нагоре към меридиана и Кралската обсерватория. Когато човек застане горе на върха, той се наслаждава на една великолепна гледка към Темза и към Лондон.