Най-известната мумия на Британския музей е Джинджър и е на около 5500 години. Той е получил името си заради рижите си коси. 3D сканиране преди няколко години е установило, че Джинджър има прободна рана в гърба, вследствие на което изследователите са заключили, че той е бил убит.

Мумията, която повече от 100 години е в експозицията на Британския музей, принадлежи на млад човек, убит с удар в гърба. Снимките на Човека от Гебелейн, по-известен като Джинджър, са установили, че раната под лявото му рано е прободна и е нанесена от убиец.

Експертите, изследвали тялото чрез метода на виртуалната аутопсия, която позволява да се представят компютърните томографии във вид на 3D модели, са направили заключение, че Джинджър е станал жертва на умишлено убийство в мирно време. Експертизата е установила също, че убитият е бил на възраст между 18 и 20 години и е имал много развита мускулатура. Той е станал жертва на внезапна атака, тъй като липсват рани, получени при опит за защита.

Смъртоносната рана е била нанесена от медно или кремъчно острие.

Проф. Андерс Персън, съдебен експерт и радиолог от научния център за медицински изображения и визуализация, който също прилага методите за виртуална аутопсия при разследване на престъпления и нещастни случаи в Швеция, е потвърдил хипотезата на Британския музей, че ударът е бил с такава сила, че е раздробил ребро точно под плешката, а счупените кости са се забили в мускулите и са разкъсали лявата част на белия дроб и съседните кръвоносни съдове.

Тежестта на уврежданията и липсата на каквито и да било следи от лечение позволяват да се заключи, че именно този удар е станал причина за смъртта.

Тялото на Джинджър е един от най-популярните експонати на музея след Розетския камък и практически никога не е местен оттук от появата му в експозицията през 1901 година.

За провеждането на томографията кураторите внимателно загърнали мумията в дебело одеяло и го транспортирали до съседната болница Кромуел.

Изучаването на толкова древни останки рядко позволява да се определи точната причина за смъртта, но в случая с Джинджър раната на гърба заедно с раздробеното ребро сочат на единствена проникваща рана.

28джинджър1

Методът на виртуална аутопсия през 2012 г. е позволил да се получи ясна триизмерна картина на скелета и вътрешните органи на мумията и да се направи детайлен анализ, което невинаги е възможно с други методи на изследване.

Резултатите от сканирането впоследствие са използвани за създаването на нова интерактивна експозиция, която позволява на посетителите с тъчскрийн да надникнат в тялото и да се опитат да научат още интересни неща за неговия живот и смъртта му.

„Тази мощна система за визуализация не просто ни позволи да направим редица открития, отнасящи се за една от най-прочутите мумии на Британския музей, но и дава възможност на всеки посетител да се почувства откривател директно в музейната зала. С тази технология всеки може да разбере много нови неща и – кой знае – може би да извърши ново научно откритие“, казва Дейвид Хюз от Института за интерактивни технологии.

„Джинджър“  е най-известната от шестте естествено мумифицирани тела, открити в края на 19 век в плитки гробове в египетската пустиня. Мумията продължава да е изложена в Британския музей през 1901 г. Джинджър е живяла преди около 3400 г. До този момент изкуственото мумифициране в Египет все още не е обичайна практика, а телата са се запазили, защото били естествено сушени и консервирани в топлия пясък, в който били погребани.

28джинджър2 28джинджър3 28джинджър4

Две от тях са мъжки и една женска, половата принадлежност на другите не може да бъде определена. Трите мумии лежали с обвивки от различни материали (тръстика, палмови влакна и животинска кожа), които запазили телата. Според традицията на погребения от този период, мъртвите са били погребани голи, рядко в саван. Всички тела са били в една и съща погребална дупка, мумифицирани по естествен начин поради топлите сухи природни условия .

По време на Прединастична период, хората са били погребвани в ембрионална поза на лявата си страна, с изключение на погребения в Алжир, където телата са били погребани на дясната страна.

28джин-дясно

Погребенията тук продължават до Средното царство, а след това, особено след петата династия започнали да погребват мъртвите легнали по гръб.

Две от мумиите са прехвърлени в Британския музей през 1900 година. Първата се появява на изложението на Британския музей през 1901 г.  Името на експоната идва от рижия цвят на косата Ginger (Auburn), понастоящем вече не се използва във връзка с етичните правила за третирането на останките. През 1987 г. Джинджър е изпратен за възстановяване и Gingerella временно заема мястото му , въпреки че дългата й коса е кафява. Само една от 5-те стари мумии е експонирана в музея под номер EA 32752. През 1997–1998 г. е изложена в Рим като част от изложбата “Лицата на Древността » , а през 2001 г. – в музея Бирмингам, Великобритания.