От 16 до 18 ч. в петък, 2 август, на пл. „Константин Величков“ в Пазарджик ще се състои протест на хората, които не желаят да изпълнят разпореждането за преждевременно убиване на домашните им прасета. Протестът се организира от областната структура на БЗНС. „Това, което се случва в момента е пълен абсурд“, коментира лидерът на партията Димитър Петков, който е и общински съветник.

„Нашата област е разположена на стотици километри от основните огнища на заразата и до момента няма регистриран случай на болно животно. Смятам, че мярката е много неадекватна и ще засегне само малките собственици. Досега тук не се предприемат никакви действия срещу петте големи свинекомплекса. Каква е причината? Каква е вероятността едно домашно животно да е по-податливо на заразяване, при положение, че не е в контакт с други животни? Това ли е най-адекватната мярка за преустановяване на болестта? Призовавам на протеста да излязат всички свободомислещи хора, както и кметовете на общините – Пазарджик, Септември, Пещера, Брацигово и Панагюрище. Това са общините, които са пряко засегнати от 20 километровата защитна зона. Подчертавам, че протестът няма политически характер и не е свързан с нищо друго освен опазването на правата на гражданите“.

Участниците в протеста ще изработят подписка и декларация със своите искания, която ще бъде предоставена на премиера Бойко Борисов.