Хората не искат д ни съдействат, разказа днес пред журналисти зам.кметът на община Лесичово – Кирил Гюлеметов. въпреки направените опити да научат точния брой на домашните прасета в задния двор, повечето твърдели, че нямат свинче, но с охота обяснявали къде е прасето на комшията. Повечето хора намират за безпредметно изтребването на свинете като превантивна мярка и всъщност все още не е ясно как точно ще бъде извършено принудителното умъртвяване на домашните добичета.

По принцип дори и полиция няма право да влезе в дома ви без прокурорско разпореждане и най-вероятно до втори август ще бъде изяснен и механизмът за безпроблемно нахлуване в задните дворове на селските къщи, стана ясно днес по време на заседанието на Областната епизоотична комисия.

Пак там стана ясно, че заразата в момента се разнася предимно чрез фуража, с който се хранят животните. Липсата на тотален контрол върху храните за свинете е една от причините чумата да се появи най-напред в лични стопанства. Според собственик на малка ферма край Братаница унищожаването на животните е неизбежно, но предстоящите местни избори пречат на кметовете да изпълняват разпоредбите на държавните институции за безопасност.