Най-добрият вариант за собствениците на по едно или две домашни прасета е да ги заколят и приберат във фризера, това стана ясно от днешния брифинг на областния управител Стефан Мирев, представител на Център за анализ на риска към Земеделсктото министерство д-р Костов, шефът на БАБХ – д-р Петко Митев, представители на РДГ и полицията. Ситуацията в момента е изключително сложна, няма регистриран случай на залоляло животно в областта, но мълниеносното ѝ развитие в Северна България, води до извода, че е само въпрос на време Африканската чума да нахлуе и на наша територия. Ето защо е било взето решение, което се позовава на решението на Националния щаб, до втори август собствениците на свине в „задния двор“ да ги умъртвят доброволно.

Ако това не се случи до втори август, актът ще бъде извършен насилствено в двадесет километровата зона около петте големи свинекомплекса на територията на областта. Както вече ви информирахме – два от тях се намират край Пазарджик, един в Априлци, един в Пищигово и един в Пещера. Между тях обаче са разположени и редица по-малки ферми, като тази в Братаница, където се отглеждат до 800 прасета, които захранват две кланици на търговци с месо и в Пазарджик. В зона от три километра около по-малките кланици също трябва да бъдат ликвидирани прасетата в „задния двор“.

От момента, в който бе оповестено наличе на Африканска чума в страната, сме изискали от кметовете да предоставят информация за домашно отглежданите свине, каза днес д-р Митев. По техни данни на територията на областта се отглеждат едва 1500 домашни прасета. Цифрата според експерта е доста по-голяма, просто много хора са спестили информация за своя „домашен любимец“. След втори август започва обход на частните дворове и ако там бъдат открити живи свинчета, ще бъдат насилствено умъртвени. Мярката е неизбежна тъй като месото им може да бъде заразено в последствие и да се превърне в център на нова епидемия.

Най-добре е хората да се простят с домашните прасета превантивно, като по този начин ще си гарантират чисто месо във фризера. Самата болест не поразява хора, но пък консумирайки месото на заразено свинче ние се превръщаме в преносител и можем да създадем предпоставки за нови огнища.

174 проверки са били направени от РДГ за дивите прасета. На този етап няма открити мъртви или болни от Африканска чума животни. Дадени са насоки популацията на глиганите да бъде намалена, но не чрез гонки и групов лов, тъй като по този начин дивечът се плаши и е способен да пробяга много големи разстояния, като дори може да достигне до съсдени горски области.