С една седмица се удължава срокът, който имат стопаните в област Пазарджик, за да заколят доброволно прасетата от личните си стопанства, каза след срещата си с кметовете на 31 села от община Пазарджик министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева, съобщи Радио „Фокус“ – Пазарджик.

Тя обясни, че област Пазарджик е един от регионите с по-голям брой домашни свине, без мерки за биосигурност и е нормална реакцията на кметовете в тези населени места, които се сблъскват с емоцията на хората. „Това са мерки за превенция и ако сега домашните свине могат да се заколят и хората да оползотворят месото, ако вирусът на африканската чума бъде установен тук, то тогава следват другите мерки и тези свине трябва да се загробят.

Това, за което помолиха кметовете на села е да бъде удължен срокът с една седмица, т.е хората да имат две съботи и недели, за да успеят да заколят животните“, коментира Танева. Тя обясни, че първоначалният срок, определен от Областната епизоотична комисия е 2 август, а след удължаването, с включването на почивните дни, този срок ще бъде до 11 август включително.

Поискали сме 11 милиона евро от Европа за разходите, които са натрупани до тук във връзка с африканската чума по свинете. Това каза в Пазарджик министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева. Тя допълни, че ситуацията е такава, че те продължават да се натрупват, а във вторник предстои среща с еврокомисаря, който отговаря за ресор здравеопазване.

По думите на министър Танева ще се търсят варианти за финансово стимулиране на стопани, които не са в обхвата на компенсациите, които са по национална или европейска регулация. „Става дума за стопани, чийто животни не са регистрирани, отглеждани са в лични стопанства, ще търсим начин за финансовото им стимулиране за това, че доброволно са заклали свинете и с това са проявили съпричастност и разбиране за проблема, с който трябва да се справим“, допълни Танева.

Тя каза също, че с удължаването на срока за заколване на домашните прасета в област Пазарджик има риск, но той е премерен. „Целта е областта да бъде опазена от африканската чума, което ще и даде възможност след преодоляването на проблема да продължи да развива този отрасъл и дори да изнася за други региони“, коментира Танева. След срещата с министър Танева, кметовете на 31 села от община Пазарджик  заявиха, че ще съдействат за реализирането на мерките за превенция, но планирания за утре в 16.00 часа протест в центъра на Пазарджик не се отменя.