Министърът на земеделието Десислава Танева спешно идва в Пазарджик, за да потушава кметския бунт за прасетата, съобщи Димитър Петков, от БЗНС, който е и един от организаторите на утрешния протест на пл. „К.Величков“. Той предлага до 15 януари да се даде възможност стопаните да си доотгледат животните, спазвайки всички изисквания за биозащита, които да бъдат предписани от БАБХ. В момента коленето е рисково за хората заради високите температури, смятат и кметовете.

Десислава Танева ще се стрещне с областният управител Стефан Мирев и с управниците на селата, които излязоха с обща декларация, че няма да допуснат принудително умъртвяване на домашните прасета. Те твърдят, че в района няма огнища на заразата и затова мярката е прибързана. Затова кметовете готвят за утре голям митинг.

Срокът за доброволно колене на домашните прасета в Пазарджишко е 2 август, реши епизоотичната комисия в областния град. Става въпрос за 20-километровите санитарни зони около петте индустриални свинекомплекса на територията на областта. В зоната  попадат всичките 31 села на община Пазарджик и още 44 населени места в други общини на областта.