Над час и половина продължи срещата на премиера Бойко Борисов и министър Десислава Танева с кметовете от община Пазарджик.

Също така във всички 20-километрови санитарни зони около свинекомплексите хората ще бъдат компенсирани с по 300 лева на двор при доброволно усвояване на собственото поголовие, за да бъде направена необходимата дезинфекция. В момента никъде по света няма ваксина срещу африканската чума, но веднага щом някъде се появи такава, ще я закупим.

Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на срещата с кметовете от област Пазарджик. 75% от компенсацията ще дойде от Брюксел, а останалото от държавата. “На никой не му е приятно. Това е все едно да протестираме срещу рак. Две години успявахме да я овладеем, но сега не. Всички тези хора, 30 години всички институти не могат да намерят ваксина”, каза Борисов. Умъртвяването на животните остава до 11 август за област Пазарджик, съобщи НОВА ТВ.

По думите му промишлените свиневъди са готови да дарят на всеки нови прасета, щом проблемите с чумата отминат. А бизнесът поиска обявяване на бедствено положение в цялата страна.

„Като излязат и кажат: „Убиват здрави животни“. Те са здрави днес. Имаме огромна популация на диви прасета. И намаляването на популацията не знам как ще стане това. Искате 31 декември, оставям ви 31 декември. Всички тези хора с 20 000 работници, ще бъдат компенсирани 75% от Брюксел, другото от данъкоплатците, подчерта премиерът.

Разбрахме се, че срокът се удължава с една седмица. Бизнесът се задължава догодина да даде прасета, а ние сме задължени да дадем по 300 лева на двор, за да се възстановят щетите. Каквото си решат“, каза още Бойко Борисов.

02бойко