02андон

Над десет хиляди подписа събраха собственици на домашни прасета, от община Пазарджик, в подкрепа на искането си мярката за избиване н домашните питомци да бъде отменена. Петстотин подписа са събрани само в с. Хаджиево, разказа кметът на селото Андон Андонов.

Подписката ще бъде изпратена на премиера Бойко Борисов, заедно с декларацията, която бе оповестена пред хората. Тя гласи, че „земеделските стопани от Пазарджишко изразяват своето възмущение от престъпното нехайство и допуснатото разпространение на вируса АЧС в страната.

02митко петков

 

Държавата имаше възможност за реакция и адекватни превантивни мерки, но такива не бяха предприети от компетентните органи. Засегнати са дребни и едри фермери, тази криза засяга хиляди български граждани и техните семейства. Тя вече струва милиони на държавата и сумата от нанесената щета ще продължи да нараства с всеки ден и всяко ново засегнато стопаство и работещи семейства.“  Декларацията бе прочетена от лидера на БЗНС за нашия регион – Димитър Петков.

Протестиращите пророкуват голяма икономическа криза в сектор „Земеделие“ и настояват БАБХ и МЗХГ да установят нееднозначно приносителя на заразата и да ограничат разпространението му в нови райони на страната. Искат се също и адекватни компенсации за засегнатите, както и държавно финансиране на превантивните мерки. На последно място протестърите искат и да се търси отговорност от лицата и институциите, които с нехайството си са допуснали бедствието в страната.

02дядо

„Трябва да се изолират горските стопанства, защото дивите прасета са причината за заразата. Готови сме на бунт, на война сме готови, защото ако Бойко Борисов ми подари от неговата заплата половината, ще изкарам до края на годината, но без прасето няма да мога“. Ето и какво още каза протестиращият човек – ТУК

Повечето от хората са на мнение, че се е стигнало до този момент, защото някой нее си е свършил работата по границите, а също така и във ведомствата, които не са реагирали светкавично и са допуснали вируса на чумата да върлува още от миналата година насам. Те твърдят, че гледат прасетата си в почистени помещения и вероятността там да попадне зараза е много по-ниска, отколкото при глиганите, които безконтролно кръстосват полета и планини.

Заради жегата голяма част от протестиращите бяха по пейките около пл. „К.Величков“. Не малко хора бяха дошли и просто от любопитство.

02протест 02протест1