Четири от общо осем влака по теснолинейката по линията Септември – Добринище няма да бъдат в движение, съобщи БДЖ. Пътническите влакове № 16105 заминаващ по разписание 12:25ч. и № 16108 по направление Добринище – Септември, заминаващ по разписание 17:50ч се отменят по технически причини. Пътниците ще бъдат превозени с автобуси.

До тежкото положение с локомотивите се е стигнало поради липса на части за ремонта на старите машини. Те са с години на производство 1996 г.и 1988 г. Така при необходими 3+1 локомотива за обслужване на движението по линията в момента се разполага само с един.

Най-голям е проблемът за жителите на района около гара Цветино, които нямат друг превоз. До селата им няма асфалт, няма пътна мрежа. Ежедневно с влака от там до Велинград слизат десетки хора, за да посещават болницата, пазара, магазини, институции, банки, за да идат на работа и др. Когато няма влак, автобусите не ходят до гара Цветино заради риска от счупване по тежкия терен. Туристическият поток също секва, още на гарата в Септември хората се отказват от планираното пътешествие, същото правят и тези в Добринище. Все още не е ясно кой носи вина за новосъздадената ситуация, при положение, че през последните години теснолинейката се превърна в атракция, която продължава да събира фенове от цял свят.