Повечето от хората вече са заклали прасетата си, това съобщиха наши читатели от Величково, Паталеница, Априлци, Черногорово, Мало Конаре и други населени места в региона. „Напрежението вече е напълно спаднало и е безмислено да се говори за бунтове“ е мнението на Иван Вакарелски от Мало Конаре. Човекът е заклал три прасета, според него е най-добре и останалите да постъпят по този начин.

„Консултирах се с ветеринар, той ми обясни, че убиването на животните е единственият начин да бъдат решени въпросите с разпространението на болестта. Преди да заколя животните той ги прегледа, те са здрави, но вирусът се разпространява много бързо и е изключително устойчив. Най-добре е хората да си заколят животните и да ги приберат в буркани, като докторът ми обясни, че преди да ги сложа във фризер, също трябва да пържа месото и чак тогава да прибирам. Вярно е, че никой не е искал да става така, но тук не говорим само за сигурността на собствената си кочина. Тук говорим за сигурността на цяла България. До три години след изтребването на вируса, той може отново да се възроди. Това е голяма напаст. По-добре да колим сега, за да изгледаме прасетата си догодина. Иначе три години свинско няма да видим у дома.“ – допълва читателят ни.

„Това с бунтовете са приказки заради изборите. Кметът на Юнаците си плете неговата кошница, но да вземе да се консултира с ветеринаря и да спре, защото е неизбежно животните да бъдат умъртвени. Аз смятам, че компенсацията от 300 лв. е напълно разумна като цена, само дето още никой не казва кога ще ни ги дадат и по какъв ред“ – допълва картинката друг наш читател от Юнаците.