Първи случай на Африканска чума бе потвърден днес в област Пазарджик, стана ясно от извънредното заседание на Областната епизоотична комисия. Тя бе свикана от зам.-областния управител Йордан Кожухаров, тъй като има положителна проба от намерен труп на диво прасе на територията на държавно лесничейство „Чепино“. Това е причината да бъде обособена осем километрова изолационна зона от мястото на трупа. Тя се разпростира на територията на ловните стопанства „Чепино“ и „Чехльово“ и части от „Алабак“. Тъй като опасността заразата да бъде принесена от хора, които добират дърва на територията на същите лесничейства е съвсем реална е забранен и дърводобива в описаната зона. Десет са пунктовете, в които се извършва проверка за превоз на животни и дърва за огрев. Най-заплашена от епидемията е община Сърница, където мобилни екипи обхождат домовете с превантивна цел. Велинградчани, които отглеждат домашни прасета трябва да започнат да ги убиват доброволно като превантивна мярка срещу разпространението на болестта.

БАБХ напомня, че отпадъци от свинско месо и продукти, както и опаковки от тях, не трябва да се изхвърлят на нерегламентирани места. Това би могло да доведе до замърсяване на околната среда и предаване на вируса от домашни към диви свине.

Българската агенция по безопасност на храните апелира обществото да бъде съпричастно и отговорно към сериозната епизоотична ситуация и да изпълнява мерките за превенция и биосигурност.