Знаете ли, че според скорошна анкета, проведена в Англия, средностатистическата британка е способна да изхарчи толкова пари за чанти, колкото струва малък автомобил? Интересен факт е и че дамската чанта тежи средно 1,8 кг.  Жените признават, че в чантите им се крият всякакви потребни, но и непотребни неща – от празни опаковки от шоколад, през стари бисквити до хартийки от дъвки.

Ясно е, че носейки чанта всяка жена трябва да прави това като изискана дама. Ето защо обърнахме поглед най-напред към най-известната представителка на висшето общество в света. Емблематичните чанти Launer, които са неизменен спътник при всяка една публична поява на кралица Елизабет II са много повече от чисто дамски аксесоар за монарха.

Кралският биограф Сали Бедел Смит разказва, какво носи в чантата си британската кралица Елизабет II, съобщи вестник The Sun. Според писателя, кралицата винаги носи очила за четене, ментови бонбони, писалка, червило и малко огледало. След всяко хранене тя вади червилото от чантата си и маже устните си. В неделя, когато Елизабет посещава църква, тя взема малко пари в брой, които дава като дарение.

Както добре знаем от опит, в дамската чанта на българката има всичко друго, но не и ред.

Но все пак, какво най-често носи в чантата си пазарджиклийката?

Тя не напуска дома си без ключове, смартфон, портфейл, лични документи, мокри или сухи кърпи, комплект гримове, гребен, огледало. В някои дамски чанти ще откриете – дъвки, парфюм или дезодорант, тефтерче, дребни детски играчки, бонбони, дребни покупки – от типа на сапун, шампоан, а по-смелите поставят вътре и кисело мляко, храна за домашния любимец, бушони, винтове, клещи и дори катинар.

„Всичко зависи от това къде отивам“ – пише наша читателка. „Ако се прибирам от работа и имам поръчки за нещо от мъжа ми или майка ми, когато става дума за нещо дребно го поставям в дамската си чанта. По принцип предпочитам тя да е с голям размер, защото често ми се налага да нося и вещи на детето, когато го прибирам или водя на детската градина. „

„Какво ли не съм носила в дамската си чанта“, доверява друга наша читателка. „Включително и гирички за сина ми. Винаги има още нещо, което трябва да прибера в нея.“

„Носила съм си плодове за работа, плюс всичко останало, което си нося по принцип.“ – гласи отговорът на друга дама. Всички обаче са единодушни, че без комплекта с гримове не тръгват навън.

В шеговит стил наш читател предположи, че в дамските си чанти жените най-често носят „Заплатата на мъжа“.

Най-често губената вещ от дамската чанта са ключовете, а на второ място телефонът.

Снимките показват кои чанти са предпочитани от депутатките от нашата област.

Психолозите твърдят, че по това какво има в една дамска чанта, може да се научат много неща за характера на нейната собственичка. Според съдържанието на дамската чанта, всички жени могат да се разделят на няколко категории. Отворете чантата си, може и да научите нещо ново за себе си.

• Хаос 

В тази чанта нещата от първа необходимост са дълбоко на дъното. Собственичката на този „хаос“ не е обидчива натура, напротив, тя е радушна, приятна в общуването. Лесно се запознава и също толкова лесно се разделя с хората. От нея не може да се очаква да намери нещо бързо и веднага – това просто ще я извади от равновесие. С нея не е лесно нито в бита, нито на работа. Но това изобщо не я вълнува. Нейният девиз е: „Няма проблеми!“

• Образцов ред

Пълна противоположност на първата чанта. Всичко, което потрябва, винаги е под ръка, всичко е разпределено в отделенията и джобчетата. Самата чанта никога няма да бъде в някакъв предизвикателн цвят, предпочитанията са – пастелни тонове и строги форми. Собственичката на тази чанта е по характер действена натура, тя е надеждна, коректна и вежлива. Няма да забележи счупената ограда, но ще обърне внимание на прекрасните цветя в двора, винаги е сдържана и тактична с непознати хора, уверена е в себе си. И разбира се, не й липсват организационни способности.

• Колекция

Тук ще се намерят използвани билети за кино или театър, омачкани листчета с рецепти, стари рекламни проспекти, откъснато копче, изрезки от списания и вестници с полезни и не чак толкова полезни съвети, пликове за писма, марки, снимки – и още куп неща, които е трудно да се изброят. Като правило, собственичката на тази чанта е мечтателка, повече витае в облаците и не е твърде практична в нещата от живота.

• Делови стил

В тази чанта има тефтерчета, бележник-ежедневник, пликове и пощенски марки, дебела тетрадка, днешният вестник, специализирано списание, писалка и то не само една, калкулатор. Подобно съдържание могат да имат в чантите си жени с различен характер и социално положение, и все пак такива дами често пъти са уверени в себе си повече отколкото в другите, чувството им за хумор по-често куца и имат доста наивни представи по много битови и житейски въпроси. Трудно се виждат в ролята на домакиня, те се реализират на работното си място, отдалечавайки се все повече и повече от битовите проблеми, издигайки се все по-високо по стълбичката на кариерата.

Предпочитаната форма на дамската чанта, както иначинът, по който жената обича да я носи, също може да подскаже нещичко за собственичката й.

Ако чантата е:

…голяма

 Ако жената избира именно такава чанта, веднага може да се каже, че тя е активна натура, с широк кръгозор, отличава се с повишена работоспособност и енергия. Носи удобни чанти, които се отварят и затварят лесно, имат няколко отделения, където собственичката разпределя най-ранообразни предмети.

…със строга форма

Избират я жени действени, но умеещи да съчетават работата с почивката или казано по друг начин, умеят да се забавляват. Притежателките на чанти със строга форма се обличат сдържано, но елегантно.

…изящна

 Собственичките на такива чанти са изтънчени натури, отделят немалко време на своята външност и тоалет. Работейки, те посвещават повече време на странични беседи и занимания, отколкото на служебните си задължения. Те са капризни и създават впечатление на слабохарактерни особи, но всъщност всичко това са само женски уловки. Те просто искат някой да се грижи за тях и да ги защитава.

…малка, без дръжки

 Тази миниатюрна разновидност на дамската чанта е предназначена само за ключове, козметика и носна кърпичка, може да се намери място и още за миниатюрно тефтерче с нужните телефонни номера. Нужен ли е коментар?

За начина, по който се носи дамската чанта

• Ако жената държи чантата си в отпусната ръка, това говори за умереност във всичко, благопристойност, подсказва, че няма проблеми навсякъде да идва навреме.

• Ако чантата е нанизана на ръката на дамата, а ръката е притисната към талията, това е признак за любовта на жената към ред, благоразумие, способност и умение да води домакинство, а така също и за силно развито чувство за собствено достойнство. Тази жена е загрижена за мнението на другите за нея, държи винаги да е във форма.

• Ако чантата е вдигната нагоре към рамото, това говори, че собственичката й е смела, динамична жена, която не бяга от проблемите. Тя е общителна, но изпитва известен страх от самотата.

• Ако чантата е притисната към сърцето с ръката, на която е нанизана, това е признак на недоверие към хората, скривано често пъти под формата на непринуденост. Типичен жест на жена, която не се отличава със щедрост.

• Ако жената държи чантата си за единия ъгъл (често пъти това се съчетава с навика на жената, влизайки вкъщи да оставя чантата си където свари), става дума за прекалено самоуверена, безразлична към мнението на другите, жена, която много държи на своето мнение (нерядко то е погрешно).

• Ако жената носи чантата си на рамо и при това ръката й е отпусната и малко подвижна, това е признак на стеснителност и неувереност.

• Ако ръката на жената се движи леко и непринудено, това говори за нейния весел характер. Такава жена е доволна от себе си, околния свят и хората. Иска да бъде харесвана, старае се да привлече вниманието, обича комплиментите.

• Ако чантата се носи под мишница, такъв навик говори за затворен характер, зад който се крие независимост, сериозност и емоционална стабилност.