Директорът на Спортното училище Георги Георгиев и кметът на Пазарджик Тодор Попов откриха днес учебната година в училището за шампиони. За три години школото е набъбнало до над 300 възпитаника, които днес влязоха в класните си стаи. Тържеството беше открито с въвеждането на знамето на училището, а след това имаше кратка програма с участието на най-младото попълнение от пети клас.

Под лъчите на жаркото септемврийско слънце децата чуха и приветствието на своя директор и световен шампион Георги Георгиев. Той им пожела успешна учебна година и много нови отличия. Чуйте и вижте.

Кметът на Пазарджик Тодор Попов бе сред гостите на събитието, което бе уважено от представители на Регионалния инспекторат по образованетието, както и шефката на отдел „Образование и култура“ – Гергана Табакова. Както винаги Тодор Попов обобщи постигнатото до момента и предрече още по-добро настояще и бъдеще за възпитаниците на училището. Ето какво още каза той.

Издигнат бе и националният флаг, а след това бе изпратено училищното знаме. Малко по-късно чухме и първият за годината школски звънец, а децата бяха призовани да влязат в класните си стаи. Родителите на петокласниците имаха възможност да посетят за първи път училището и да се срещнат с класните ръководители на своите деца. Пожелаваме на всички успешна и ползотворна учебна година.

В периода 1972 – 1994 год. в град Пазарджик съществува Държавно спортно училище „Георги Бенковски“.  През този период е натрупан сериозен положителен опит. Училището създава стотици елитни спортисти на България – национални, европейски, световни и олимпийски, с които се гордеем и до днес. Негови възпитаници са Борислав Гидиков, сега главен секретар на федерацията по вдигане на тежести. Георги Гърдев – вицеевропейски и световен шампион по вдигане на тежести и много  други.Първият директор на Спортно училище „Георги Бенковски“ е Васил Стоянов. Неговите думи, записани в летописната книга на училището ще се помнят завинаги „С чиста съвест мога да кажа, че пътят беше труден, но възходящ.“

През 1994 година училището е преобразувано в Средно общообразователно училище.

Община Пазарджик е с многогодишни спортни традиции и реализирани високи спортни постижения на международни състезания и първенства. В тази връзка от 2008 г. се правят опити за откриване на Общинско спортно училище в град Пазарджик, като последният е за учебната 2012/2013 г. , но за посочената година това не се случва. Въпреки отказа спортната общественост в града, Общински съвет – Пазарджик и РИО-Пазарджик продължават да подкрепят идеята за откриване на Спортно училище. За целта на сесия на Общински съвет-Пазарджик, състояла се на 31.03.2016 г. се взема решение да се направи ново предложение пред министъра на образованието и науката за откриване на Общинско спортно училище в град Пазарджик, считано от учебната 2017/2018 г.

Сега е радостно, че с обединените усилия на много хора и институции и с основна роля на кмета на Общината – господин Тодор Попов и Регионалният инспекторат по образованието, през 2017 г. е факт новото Спортно училище град Пазарджик, с директор бронзовият медалист от Олимпиадата в Атина през 2004 г. Георги Георгиев, също възпитаник на Спортно училище „Георги Бенковски“

Учебната 2017/2018 година стартира с 111 ученици, разпределени в шест паралелки – V, VI, VII клас. Спортовете, които ще тренират са осем: футбол, художествена гимнастика, плуване, модерен петобой, джудо, бадминтон, волейбол, бокс.

Добре подбраният екип от професионалисти – учители и преподаватели по спортна подготовка, работи ентусиазирано и с надежда за възвръщане към предишната спортна слава на училището.

Физическата активност на младите хора е ключът към изграждането на здрава и жизнеспособна нация, готова да  се изправи пред всякакви предизвикателства.Целите, които си е поставил  колективът, ангажиран с образованието и спортната подготовка на учениците са да създадем условия и възможности за провеждане на качествен, съвместен и ефективен учебно-тренировъчен и спортно-състезателен процес. Да направим  СПОРТНО УЧИЛИЩЕ ГРАД ПАЗАРДЖИК  конкурентноспособно учебно заведение, формиращо национални и общочовешки добродетели.