Протести в цялата страна, включително и в Норвегия, ще има тази събота, те са организирани от групите във фейсбук, които не са съгласни с промените в законодателството свързани с отменената на този етап Стратегия на детето 2019 – 2030, изработена по норвежки модел. В Пазарджик протестът ще се състои пред Информационния център в сградата на Община Пазарджик, от 12 ч. Цяла мрежа в Европа вече подкрепя исканията на българските родители, които намират мерките предлагани от првителството за неприложими към българските условия и традициите ни по отношение на семейството.

Освен в България, протест по същото време се организира и пред Парламента в норвежката столица Осло, съобщи Венета Мерк, тя е сред организаторите на протеста в Пазарджик. „Имаме подкрепата на 18 държави от цял свят.“ – разказа тя.

„Крайно време е българските родители наистина да се събудят и да се противопоставят на мерките, които искат да ни наложат отвън. Това е тотален геноцид спрямо нашите разбирания за отношения между родители и деца, всички промени в законодателството ще доведат до обезценяване на родителския авторитет“ – смятат други участници в протеститете, които до момента се провеждат в страната.

ИСКАНИЯ НА ПРОТЕСТИРАЩИТЕ:

1. Категорично отхвърляне на „Национална стратегия за детето 2019-2030г.“, както и всички последващи планове, програми, наредби и промени в законите, които произтекоха от нея.
Категорично отхвърляне на принципите на Ювенална Юстиция в България.

2. Излизане на България от Норвежки финансов механизъм. По него България се задължава да създаде и приеме закони за създаване на детски съдилища, което Конституцията на република България забранява.

3. Разследване на Социалните служби при случаи на неправомерно извеждане на деца от семействата им и въдворяването им в институции или приемна грижа. Изискване на наказателна отговорност за недобронамерени действия. Ясно разписани права, задължения и процедури при работата на социалните служби .
Подпомагане на семейства в нужда, а не извеждане на деца и предаването им на приемна грижа.

4. Преобразуване на ДАЗД в Държавна Агенция за Закрила на Семейството, заради антисемейните и антибългарски политики, които провежда в сътрудничество с НПО.

5. Прехвърляне управлението на телефон 116 111 в ръцете на държавата.

6. Затягане контрола на НПО, в действията им свързани с детето и семейството. Приемане на добрите чуждестранни практики (Унгария, САЩ, Русия) по отношение на работата с НПО с чуждестранно финансиране.

7. Задължително ангажиране и участие на държавния апарат при случаи на отнети деца на български граждани в чужбина.