Да спечелиш първа награда в клавирния конкурс „Бузони“ е все едно да спечелиш US Open, написа в социалните мрежи известен наш журналист след като стана ясно, че българинът Емануил Иванов (на 20 г.) е победител на Международния конкурс за пианисти „Феручо Бузони“. Това е едно от най-реномираните клавирни състезания по света. Провежда се в Болцано – град в Северна Италия, където чието немско название е Бозен, съобщи БНР.

Основите на конкурса полага големият италиански пианист Артуро Микеланджели. Поради високите изисквания, заложени в регламента, през годините първата награда многократно не е присъждана. Ето защо победата на Емануил Иванов събуди толкова голяма вълна от възторжени коментари още в нощта на 6 срещу 7 септември.

Поздравиха го не само стотици български музиканти, а и неговите преподаватели в Кралската консерватория в Бирмингам Паскал Немировски и Антъни Хюит.

Конкурсът можеше да бъде следен в реално време по интернет и почитателите на класическата музика по цял свят чуха великолепното изпълнение на нашия сънародник на Втория концерт за пиано и оркестър на Камий Сен-Санс (видео от концертното изпълнение може да гледате тук). На финалния тур младите пианисти свириха заедно с оркестър „Хайдн“ под диригентството на Арво Волмер.

Емануил Иванов е възпитаник на ЕГ“Б.Брехт“, а специалистите му предричат бляскава кариера.

Емануил Иванов е роден в Пазарджик, където е завършил Езиковата гимназия „Бертолд Брехт“, а пиано учи при Галина Даскалова. Няколко години работи под ръководството на проф. Атанас Куртев в София. Лауреат е на редица международни конкурси, но безспорно първата награда от „Бузони“ е най-голямото му завоевание. Името му се нарежда в „залата на славата“ от победители в конкурса, сред които Марта Аргерих, Гарик Олсън, Лиля Зилберщайн, Борис Блох, Майкъл Понти. Арналдо Коен.Анна Кравченко и др. Българските лауреати на този конкурс са Иван Дреников, който печели трета награда през 1964 г., Божидар Ноев − втора, при неприсъдена първа награда през 1965 г., Боян Воденичаров – трета награда през 1981 г. и Ралица Пачева − четвърта награда през 1999 г.

Емануил Иванов можем да чуем в София на 1 октомври, в концерт на носителите на голямата награда от конкурса „Млади виртуози”. Той има покана от фестивала „Пиано Екстраваганца“ за рецитал на 12 октомври в българската столица.