От новата учебна година „Работилница за родители” отваря врати в детска градина „Пролет”. Работилницата се провежда от Община Пазарджик по Програмата на УНИЦЕФ „Да пораснем заедно. Работилница за родители“. През юли Община Пазарджик и УНИЦЕФ подписаха споразумение за сътрудничество за периода 2019 – 2021 година, съобщи днес кметът Тодор Попов.

Програмата „Да пораснем заедно. Работилница за родители“ се състои от 14 тематично свързани семинара, в които чрез методите на груповата работа, кратки лекции, дискусии, интерактивни упражнения, родителите обсъждат теми като: „Нашите деца и как да ги обичаме”, „Изслушването – важно умение за родителството”, „Как детето учи за света около себе си”, „Поставянето на граници – защо и как” и др. Всяка сесия е допълнена с ролева игра или кратък филм.

Работилницата за родители ще бъде водена от специално подготвен екип от специалисти от Община Пазарджик. Посещението на Работилницата за родители е напълно безплатно.

* Програмата, разработена от УНИЦЕФ, се реализира в България от 2012 година. Обхванала е повече от 50 населени места. До момента в нея са участвали около 1500 родители.

Програмата е универсална и е насочена към родителите на деца в ранна възраст. В основата й е разбирането, че родителството трябва да насърчава положителни отношения между възрастни и деца, като допринася за развитието както на малчуганите, така и на родителите. Предоставя се възможност майките и татковците да споделят своя опит и знания, свързани с отглеждането и общуването с най-малките деца, а също така и да разширят познанията си за детското развитие и психологически потребности в най-ранното детство.