„Как е възможно Министерството на културата да не изпрати представител за юбилея на оркестъра ни? Това е единственият запазен в пълен състав Симфоничен оркестър в България, диригентът ни Григор Паликаров е сред най-достойните в света, за мен това е обидно и смятам, че причината е, че идват избори. Понеже нашият кмет не е от ГЕРБ и не са изпратили жив човек да дойде да му благодари, само няколко думи в Поздравителен адрес. Да не дойде областен управител, да не дойдат другите кандидат – кметове. Пълен срам!“ – заяви почитателка на класическата музика на преклонна възраст. Тя сподели, че е част от публиката на оркестъра още от момента на неговото създаване, през 1969 г. Петдесет годишен билей бе отбелязан днес с тържествен концерт, който напълни зала „Маестро Георги Атанасов“ до краен предел.

Вечерта започна с думите на кмета Тодор Попов, който единствен от първенците на града бе в залата преди старта на събитието и бе поканен на сцената от водещата.

„Нещата с такава устойчивост, като тази на оркестъра са много малко. Знам колко е трудно да направиш нещо, да го надградиш, да го развиеш и да го поддържаш цели петдесет години. Ние показахме, че можем да опазим традициите си половин век.“ И още:

За честването бяха поканени бившите оркестранти и диригенти на оркестъра, както и гости от Министерство на културата, Съюза на музикалните и танцови дейци, Национална музикална академия и др. След като изтъкна заслугите на музикантите и диригента им – маестро Григор Паликаров, кметът Тодор Попов се обърна с добри думи и към публиката, подчертавайки нейната сетивност към света на изкуството:

„Културата и спортът са нещата, които ни обединяват, в тази зала има различни хора, обединени от любовта към музиката и тази традиция трябва да бъде съхранена и за нашите наследници“ – добави Тодор Попов. Той обяви и подаръка, който ще получи оркестъра послучай празника си – нови столове. „Оркестрантите свирят седнали и заслужават да им бъде удобно по време на репетиция и концерт“ – добави кметът. Нему се падна и честта да приветства на сцената маестро Григор Паликаров.

След това градоначалникът връчи награди на отличените послучай юбилея. За дългогодишна работа в оркестъра и за принос в развитието и утвърждаването му бяха наградени – Петър Стефанов и Цветан Аджиларски. Ето как стана това:

След това на сцената бе поканена Свобода Коева, Диана Мешинева, Петър Янков, Мария Караиванова, Александър Праков, Никола Атанасов, Михаил Михайлов, Радко Алексиев и Георги Щерев.

В концертната програма бяха изпълнени увертюри, арии и дуети от  Лудвиг ван Бетховен, Джузепе Верди, Жорж Бизе, Александър Бородин, Парашкев Хаджиев и др. Диригент на концерта бе главният художествен ръководител на Симфонично-оперетно дружество „М-ро Г.Атанасов“  Григор  Паликаров. Солисти бяха Габриела Георгиева – сопран и Веселин Михайлов – баритон.

 

Потопете се за минута в магията на класиката: