Граждански сдружения предизвикват кандидат-кметове да седнат в инвалидна количка и да направят една обиколка на града, за ръководството на който са се кандидатирали. Идеята е политиците да се поставят на мястото на хората с двигателни затруднения и да преценят сами дали инфраструктурата в съответното населено място е подходяща за трудно подвижни граждани. Инициативата е на Сдружение “Общност Мостове” и Национална граждански инициатива „Системата ни убива ВСИЧКИ“.

За съжаление градската среда все още е недостъпна за много от нас, поради което оставаме извън социалния живот – коментират инициаторите. Те предизвикват кандидат-кметовете да опитат да се придвижат по предварително определен   маршрут, но в инвалидна количка и така да се поставят на мястото на 1/7 от съгражданите си.

Според статистиката точно толкова – 1/7 от населението на България са хора с увреждания и хронични заболявания и поне половината от тях изпитват затруднения в придвижването си в населените места. Предизвикателството ще се осъществи с обикновени рингови колички, предоставяни на хора с увреждания от Агенцията за социално подпомагане.

Организаторите посочват, че ключовите препятствия са свързани с достъпа до домовете и в домовете, до улиците, прекрачвайки прага на дома си, достъпа по тротоарите – настилка, габарити, препятствия, скосеността на тротоарите и безопасното пресичане, достъпа до обществени сгради – на общински администрации, поликлиники, болници, социални служби, бюра по труда, детски градини, училища, музеи, театри, кина, спортни съоръжения, жилищни сгради, градския транспорт.

Тази 1/7 от населението вероятно има множество проблеми, които е трудно да се проумеят, ето защо организаторите смятат, че  поставяйки се за малко в техните обувки участниците ще усетят от първо лице от какво значение за тях е достъпността на средата. Събитието в София ще се проведе на 17.09.19 г. от 16.30 ч. Във Враца на 01.10.19 г.. На този етап за Стара Загора и Пазарджик все още няма насрочена дата. Оставаме в очакване и да разберем кои от претендентите за кметския пост ще приемат предизвикателството.