Д-р Петър Лазов от Кардиологичното отделение на МБАЛ – Пазарджик твърди, че записът, който бе излъчен вчера в ефира на Нова ТВ е бил манипулиран. Също така след разговор с проф. Начев станало ясно, че двамата са гледали различни записи на коронарография.

„Никога не съм извършвал ненужни операции на своите пациенти, аз съм професионалист и държа на името си. Случаят, който стана известен на цяла България е следният. При мен дойде жена, която ми донесе малък лаптоп, на който беше качен запис на коронарография. Тя заяви, че става дума за мъжа ѝпоиска моето мнение. Аз ѝ отговорих, че записът е неясен и трябва той да постъпи при мен в отделението, за да се направи повторна коронография и съответно да се прецени състоянието му. От предоставения ми запис ми стана ясно, че пациентът, на когото принадлежи тази коронарография е с два проблема. Разговорът ни не бе представен изцяло, той бе манипулиран, така че хората да останат с впечатление, че като видя коронарография грабвам скалпела. Това е непочтено и нечестно. Днес говорих с проф. Начев и от разговора ни стана ясно, че той е гледал въпросният диск, който после Васил Иванов размяташе под носа ми. Ще съдя Нова ТВ.“ – заяви още медикът.

Според директора на МБАЛ – Пазарджик д-р Васил Вълчев цялата история е поръчкова. Той заяви също, че сумата от 57 000 лв. действително е била изплатена на д-р Лазов, но това е заработка за декември миналата година, когато само той е извършвал всички операции в Кардиологично отделение. Според д-р Вълчев, лекарят получава по договор 15% от сумата, която Здравната каса привежда на болницата по клинични пътеки. „Работил е много и е получил много, през другите месеци от годината заплатата му е не повече от 12 до 15 000 лв. Това също беше спестено от разследващия журналистически екип. Също така съм възмутен и от това, че колегата ви влезе като взломаджия в кабинета ми, избутаха секретарката ми, бяха с две камери. Защо е нужно това, вие знаете, че моят кабинет е винаги широко отворен за журналисти. Смятам, че както от лекарите се изисква етика, това важи и за журналистите. Според мен целта е да бъде закрито отделението.“

Специализираната прокуратура  вече работи по разследването, обяви зам.-главният прокурор Иван Гешев.

„Това е от компетентността на специализираната прокуратура. Има данни и за други престъпления. Това, което ще направят и правят в момента, е да възложат на ГДБОБ спешно извършване на проверка по излъчения от вас случай. Предстои в днешния ден да се възложи проверка и на АДФИ на НАП, който ще извърши данъчни проверки на посочените от вас лекари. Ще бъде извършена проверка и на Изпълнителна агенция „Медицински одит””, заяви Иван Гешев.