Димитър Петков, председател на Националната асоциацията за защита на земеделските стопани

До края на септември Министерство на земеделието трябва да публикува проекта на наредба за мерките за личния двор. Един месец време за предложения и обсъждане. Бъдете активни. Следва предложението да премине през Министерски съвет. Т.е. новите текстове ще влезнат в сила през декември, това заяви Димитър Петков, който бе гост в ефира на телевизия Bulgaria on air.

„Веднага трябва да започнат искания пред БАБХ, за да може да се зареди отново от февруари нататък. За тези които искат да отглеждат животни за разплод. В момента до края на септември е приема по мярка 6.3. Необходимо е бързо подаване на проекти от тези които дохода им е минимум 30% от земеделска дейност. Така могат освен да стигнат до финансиране в размер на 15 хиляди евро,ще получат и добър шанс за бизнес, защото търсенето ще е голямо.

Исканията ни към министър Танева са отпадане на зонирането спрямо индустриалните свинеферми, а да е така както е по европейското законодателство спрямо на огнища с зараза. Там са 3 , км. И минимум 10 км. зона за наблюдение.
Отпадане на действието на подписвани декларации и хората където няма констатирани огнища да имат право да заредят с животни февруари – март. По директива 60 изискването е минимум 45 дни от зараза. Стига с тази абсурдни превантивни убийства. Ако има разминавания и неизпълнение на обещанията отново ще организираме протест, но този път мащабен национален.“- заяви Димитър Петков.

Реално министерството и БАБХ са причината за тази криза, тъй като не изпълниха своите ангажименти по превенцията на Африканската чума. Цялото интервю – ТУК