Група английски туристи се наслаждаваше на тридневна екскурзия с теснолинейката, те пристигнали в Септември на 19 -ти, а напуснали малкото влакче на 21-ви септември, разказа служителят на БДЖ – Иван Венчев. Чуждестранните гости са почитатели на железопътния транспорт и преди да разгледат живописните местности от Септември до Добринище са се возили на редовен влак от София до морето.

Теснолинейката е била теглена от парен локомотив, а гостите са посетили забележителности по линията на теснолинейката, а там където трябвало да се разминават с редовната линия, те имали време за отдих и разходка сред природата. Това не се случва за първи път с малкото влакче, почти няколко пъти в годината идват подобни групи, които се радват като деца на запазените вагони и старинни локомотиви.

За втора поредна година инициативата „Европейска нощ на учените 2019” завладява и теснолинейката. На 28 септември група млади български учени в различни научни сфери ще се качат в еталонен влак „Родопи” от Септември до Велинград, за да убедят пътниците как на пръв поглед сложни въпроси могат да бъдат обяснени по разбираем начин.

Легендарният влак „Родопи“ тръгва от гара Септември в 08:45 ч. Присъединете се, за да научите нещо ново, неочаквано и неподозирано, докато се забавлявате, пътувайки сред красивата природа в живописния участък от град Септември до СПА столицата на Балканите – Велинград, призовават от „Родопската теснолинейка“.

Цената на билета Септември-Велинград е 2,70 лв., като всички намаления на БДЖ важат. Не е необходимо да купувате билети предварително – влакът е редовен, места ще има за всички желаещи. След престой за разходка, кафе и обяд от 10:15 до 13:30, гостите на събитието могат да се качат обратно на влак „Вихрен” в 13:37 ч., който в гара Септември осъществява удобни връзки за София, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора и други.