Скандалът с д-р Петър Лазов се възроди тази вечер, след като по Нова ТВ бе излъчено продължението на журналистическото разследване на Васил Илиев, за пазарджишката МБАЛ – Пазарджик. Припомняме, че миналата неделя в  новото предаване „Неделята на Нова“ бе излъчена първата част, а твърденията на екипа направил разследването бяха, че медикът извършва поставяне на стентове на напълно здрави пациенти.

Ден по-късно д-р Лазав заяви, че спрямо него е извършена манипулация, като му е бил предоставен видеозапис на сърце на болен пациент, а на колегата му проф. Генчо Начев в София е бил даден диск на коронарография на здрав пациент.

В защита на д-р Лазов се изказаха както неговите колеги от екипа по инвазивна кардиология, така и началникът на болницата д-р Васил Вълчев. Дори във Фейсбук се появи група, която събира почитатели на лекаря и там се записаха предимно хора, които са използвали неговите услуги. Според лекари всяка операция на д-р Лазов е била записвана и при назначената проверка ще стане ясно дали е имало, или не е имало нужда от поставянето на стентове. В понеделник замл-главният прокурор Иван Гешев изпрати полиция и прокуратура да разследват случая в МБАЛ – Пазарджик.

Преди излъчването на самия репортаж Васил Илиев разказа, че самият той е син на лекар и вижда как много пенсионирани лекари получават 260 лв. пенсия, а лекарят Лазов е поставил стент на човек, който не е знаел, че има стент. Д-р Лазов има и къща в най-тузарския квартал „Писковец“.

Във втората част на разследването на Васил Иванов бе показано как двамата кардиолози са гледали един и същи запис на едно и също сърце, с малка аневризма, която е била видяна от проф. Начев и от д-р Лазов, като независимо един от друг те го споменават в записа. Един на деветдесет хиляди души от хората имат такъв проблем, заяви Васил Иванов. Името на пациента с коронарографията на диска е едно и също, и при двамата лекари, което също бе документирано в репортажа.

На прицела на Нова ТВ бе и директорът на болницата д-р Васил Вълчев. Той трябваше да отговори на въпроса – защо д-р Лазов е получил 57 000 лв. заплата, а сестрите ходят на протест, че са им ниски заплатите. Според д-р Вълчев лекарят Лазов има право да кара каквато си иска кола и си получава парите според подписания с него договор. Миналата година болницата е получила помощ от държавата в размер на милиони левове, „нормално ли е болница в затруднение да взема пари от държавата и да дава 57 000 лв. от тях на лекар като д-р Лазов?“ – попита Васил Иванов.

Според д-р Вълчев Здравната каса е извършила проверка и тя е завършила с мнение, че няма нарушения от страна на болницата.

Според Васил Иванов Здравната каса е изискала дисковете от операциите за поставяне на стентовете в МБАЛ- над 60 на брой, десет от случаите на оперирани от д-р Лазов са съмнителни. Липсва и мнението на допълнителни специалисти, които трябва също да дадат мнение дали един пациент има нужда от поставянето на стент.

Д-р Дечо Дечев, управител на НЗОК, заяви в репортажа, че от финансова гледна точка това е начин да се източва бюджетът на касата и доказва, че в момента системата по здравеопазването допуска съществуването на такива практики. Директорът на болницата носи отговорност за това, което се случва в нея, включително и това, че позволява един лекар да получава толкова много пари, а други звена тънат в мизерия. Ръстът на стентове се дължи на завишените цени на тези медицински изделия, които се плащат от касата, каза още д-р Дечев. Докато няма контрол ще бъде така, контролът е в основата на нещата.

Проверките от ГДБОП, НАП, АДФИ и Изпълнителна агенция „Медицински одит“ продължават и в момента, по нареждане на зам.-главния прокурор Иван Гешев. В сутрешния блок на Нова ТВ утре случаят ще продължи с разказ от първо лице на пациент, който е станал жертва на д-р Лазов.