В края на септември в Исторически музей-Панагюрище се откри изложба „Археологически проучвания в чашката на язовир Луда Яна (2017 – 2018)”. Начало на събитието постави директорът на музея доц. д-р Атанас Шопов Той поздрави гостите с добре дошли и сподели, че е изключително радостен от факта, че районът на Панагюрище продължава да изненадва с нови открития в областта на тракийската култура.

Сред официалните гости на събитието присъстваха: регионален инспектор Стоилка Игнатова към Министерството на културата, доц. д-р Алексей Гоцев от НАИМ – БАН и Вяра Петрова директор на Археологическия музей „Проф. М. Домарадски” гр. Септември.

Васил Кацаров, уредник в Исторически музей-Панагюрище с кратка презентация, запозна присъстващите с постигнатите резултати от проучените пет археологически обекта на територията на строящият се язовир „Луда Яна” до Панагюрище.

Две напълно запазени погребални могили, както и две разрушени от изкопните работи са открили археолозите. Те са установили, че в рамките на язовирната чашка е съществувало селище още през V в. пр.н.е. Тепърва ще се установяват подробности за начина на живот, бит и поминък на древните, до момента откритите находки говорят, че местното население е развивало търговия с остров Тасос, а сред най-интересните експонати е огърлица от северния край на Европа, тя е датирана към III в. пр.н.е.

Доц. д-р Алексей Гоцев поднесе благодарности към музейната институция и организаторите на изложбата. Той изказа мнение, че в района на Панагюрище трябва да бъдат продължени проучванията в посока търсене на селищен център съществувал през Късната желязна епоха. Инспектор Стоилка Игнатова поздрави музейния екип за свършената работа и постигнатите резултати от приключените проучвания.

Изложбата ще остане подредена до края на годината. А в началото на следващата в Залата-трезор ще бъдат показани не по-малко интригуващите находки на археолозите за Лято 2019 от най-древния град в Европа – този край пазарджишкото село Юнаците.